Γιούνκερ: Δεν χρειάζεται βιασύνη για την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης

«Πολύ κοντά» στη θέση του Βερολίνου, το οποίο αντιτάσσεται στο να ελέγχει μια ευρωπαϊκή κεντρική εποπτική αρχή όλες τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και τις μικρότερες, δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι πολύ κοντά στον Β.Σόιμπλε όταν λέει ότι δεν θα είναι δυνατόν … να μπορεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς 6000 τράπεζες στην Ευρώπη», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ δήλωσε με νόημα ότι θα «χρειαστεί ο απαραίτητος χρόνος», τασσόμενος υπέρ «της αυστηρής προετοιμασίας, και όχι «της εισαγωγής με σπουδή μιας τραπεζικής ένωσης».

Αίσθηση δε προκαλεί η δήλωσή του κ. Γιούνκερ ότι θα επιβληθούν «πολύ σκληροί όροι» στην Ισπανία για ενδεχόμενη βοήθεια.

Η ευρωζώνη θα επιβάλει «πολύ σκληρούς όρους» στην Ισπανία, σε αντάλλαγμα για μια ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα αντιμετωπίσουμε την Ισπανία με πολύ σκληρούς όρους, αλλά δεν γίνεται να πούμε στους Ισπανούς εκ των προτέρων και μέσω του Τύπου αυτό που αναμένουμε από αυτούς», πρόσθεσε μιλώντας στην περιφερειακή τηλεόραση Bayrischer Rundfunk, σύμφωνα με ανακοίνωση του καναλιού.

Η Ισπανία πάντως θα πρέπει να επαληθεύσει την Πέμπτη αν οι επενδυτές της έχουν εμπιστοσύνη, καθώς θα πωλήσει σε δημοπρασία τίτλους με διάρκεια τριών έως δέκα ετών συνολικής αξίας 3,5 – 4,5 δισ. ευρώ, ενώ η αγορά είναι ανυπόμονη για την απροθυμία που δείχνει να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης της οικονομίας της.

Χρειάζεται χρόνος για την εποπτεία τραπεζών

Ειδικότερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, εκτίμησε τη Δευτέρα ότι θα «χρειαστεί ο απαραίτητος χρόνος» για την υλοποίηση του προγράμματος εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ευρωζώνη.

«Είναι αλήθεια ότι είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια τραπεζική ένωση, μια εποπτεία των τραπεζών, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά είναι επίσης αληθές ότι θα πρέπει γι’ αυτό να πάρουμε το χρόνο που είναι απαραίτητος», δήλωσε ο Γιούνκερ στο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο της Βαυαρίας «Bayerischer Rundfunk», σύμφωνα με ανακοίνωση του καναλιού.

«Είμαι υπέρ της αυστηρής προετοιμασίας, και όχι υπέρ της εισαγωγής με σπουδή μιας τραπεζικής ένωσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι είναι «πολύ κοντά» στη θέση του Βερολίνου το οποίο αντιτάσσεται στο να ελέγχει η ενιαία εποπτική αρχή όλες τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και τις μικρότερες.

«Είμαι πολύ κοντά στον (Γερμανό υπουργό Οικονομικών) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν λέει ότι δεν θα είναι δυνατόν, μια ευρωπαϊκή κεντρική εποπτική αρχή, να μπορεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς 6.000 τράπεζες στην Ευρώπη», τόνισε.

Η δημιουργία κοινής τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ τέθηκε ως όρος στα τέλη Ιουνίου ώστε το μελλοντικό μόνιμο ταμείο διάσωσης της νομισματικής ένωσης, ο ESM, να μπορεί να δανείζει απευθείας στις τράπεζες, αποφεύγοντας την επιβάρυνση του χρέους κρατών-μελων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk