Οι θέσεις μιας δασκάλας για τον ρατσισμό της εικόνας

Οι θέσεις μιας δασκάλας για τον ρατσισμό της εικόνας | tovima.gr

Από την Ελένη, εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας και μητέρα, έλαβα ένα σχόλιο με αφορμή το άρθρο «Ένας άλλος ρατσισμός…». Το κείμενό της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το λειτούργημα που ασκεί της δίνει την δυνατότητα να ζει από κοντά τη νέα γενιά, στις πρωταρχικές φάσεις της υπό διαμόρφωση συνειδητότητάς της. Το προωθώ στο πάντα φιλόξενο «Βήμα»:

** Τρομακτική, εφιαλτική, εξαιρετικά απάνθρωπη και βάρβαρη η επίδειξη δύναμης και ο χλευασμός των νεαρών μαθητών απέναντι σε μια άγνωστη, αδύναμη (όπως αναφέρεις) μεγάλη γυναίκα, που έτρεχε να προλάβει το λεωφορείο, ίσως για κάποιο σοβαρό λόγο. Με λίγα λόγια, αυτοί που θεωρούνται «μη-ευνοημένοι» της Φύσης, δηλαδή «δυσειδείς», θα πρέπει να ρίχνονται στον Καιάδα, αφού είναι παραγκωνισμένοι και απορριπτέοι γιατί δεν καλύπτουν τις αισθητικές επιταγές της σύγχρονης, απάνθρωπης κοινωνίας μας! Ασφαλώς, πολλά παιδιά συμπεριφέρονται με σκληρότητα, με αναίδεια και θράσος, απέναντι σε άλλα παιδιά που τα θεωρούν αδύναμα και ευαίσθητα, όπως επίσης και σε ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η ανασφάλεια, η έλλειψη αγωγής, η ανωριμότητα και η απαξίωση ηθικών αρχών και φραγμών, καθώς και το κυνήγι της ατομικής ευζωίας, οδηγούν σε παραβατική συμπεριφορά που, με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση, μπορεί να απαλειφθεί. Θεωρώ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι καταδικαστέα από τη σκοπιά των περισσότερων εφήβων κι αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κομμάτι τους, αποπροσανατολισμένο και σε κατάσταση σύγχυσης, ίσως και οργής…

Συζητώντας το θέμα με τον γιο μου, κατάλαβα ότι τα περισσότερα παιδιά διαθέτουν και αρχές και κοινωνική ευαισθησία και βαθύ συναισθηματισμό. Μάλιστα μου δήλωσε ότι, αν βρισκόταν μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό, όχι μόνο θα υποστήριζε τη γυναίκα αλλά δεν θα δίσταζε και να μαλώσει μαζί τους! Υγιής αντίδραση, έστω κι αν προέρχεται από τον εκπρόσωπο μιας γενιάς που, ολοένα και περισσότερο, γοητεύεται από τα «κελεύσματα» της Χρυσής Αυγής…

** Από τη μεριά μου, ευχαριστώ την Ελένη για το όμορφο κείμενό της. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που αναιρεί ένα μεγάλο μέρος από τον πεσσιμισμό που εμφανώς διακατέχει το περί «άλλου ρατσισμού» άρθρο μου!

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk