Η ώρα της πραγματικής οικονομίας

Εύλογα οι αισιόδοξοι έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θεωρώντας

Η ώρα της πραγματικής οικονομίας | tovima.gr

Εύλογα οι αισιόδοξοι έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θεωρώντας ότι το βάθεμα της ύφεσης οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας.

Ο δ/ντής της Τράπεζας Πειραιώς για παράδειγμα Μιχάλης Σάλας ερχόμενος στη Λάρισα για να έλθει σε επαφή και με το πελατολόγιο της υπό συγχώνευση ΑΤΕ, δήλωσε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση θα αρχίσει η χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και η ένταξη νέων αγροτών σε επενδυτικά σχέδια καθώς και η υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης.

Όλα αυτά ωστόσο αφορούν τον πρωτογενή τομέα όπου η απόδοση των επενδύσεων είναι άμεση. Την ίδια στιγμή, πάντως, κτηνοτρόφοι που «γονάτισαν» από την εκρηκτική άνοδο των ζωοτροφών και που πνίγονται από τα χρέη, πολιορκούσαν το υπουργείο Οικονομικών.

Όλα έχουν να κάνουν με την έλλειψη ρευστότητας την οποία είναι έτοιμη να απορροφήσει σαν σφουγγάρι η πραγματική οικονομία. Αντίθετα σε άλλους τομείς δραστηριότητας, τον δευτερογενή, πέραν της μεταποίησης τροφίμων και τον τριτογενή, ακόμη και αν χορηγηθούν – μετά την ανακεφαλαιοποίηση- τα επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να αναζητηθούν επενδυτές.

Τούτη την περίοδο τόσο για την παγκόσμια όσο κυρίως για την ελληνική οικονομία ισχύει το εξής παράδοξο: Οι οφειλέτες δεν μπορούν να ξοδέψουν και οι πιστωτές δεν θέλουν. Η παγίδα ρευστότητας στην οποία έχει πέσει ο δυτικός κόσμος με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να είναι αναγκασμένες να προσφέρουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια, εξωθεί τις αναδυόμενες αγορές τις λεγόμενες BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) να προσπαθούν να αποθεματοποιήσουν σταθερές αξίες όπως μέταλλα και τρόφιμα.

Ήδη η Κίνα προβαίνει εδώ και μία πενταετία σε συγκέντρωση χαλκού καθώς επιχειρεί μία διασπορά κινδύνου εφόσον αγοράζει συνεχώς αμερικανικό και ευρωπαϊκό χρέος… Με την τακτική αυτή της αγοράς χρέους, επιχειρεί να εξευμενίσει τις αγορές των προϊόντων της και να τις συντηρήσει με το όποιο τίμημα. Ωστόσο αυτό λειτουργεί σε περιόδους ανάπτυξης όχι όμως και ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας όπως συμβαίνει τα τελευταία 4 χρόνια.

Αποτέλεσμα αυτής της ύφεσης στις προηγμένες οικονομίες που αποτελούν πελάτες – καταναλωτές των κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων είναι το 2012 να παρουσιάζει για πρώτη φορά επιβράδυνση και η κινεζική οικονομία ύστερα από μία δεκαετία φρενήρους ανάπτυξης με ποσοστά 9,5 έως 10% ετησίως επί του ΑΕΠ της.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά commodities, η ξηρασία σε πολλές περιοχές του πλανήτη από τη μια που οδήγησε σε μείωση της παραγωγής δημητριακών και από την άλλη η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ (στα 1,30 η ισοτιμία) οδηγεί σε μία προσωρινή σταθεροποίηση των τιμών.

Για το βαμβάκι για παράδειγμα η ανατίμηση του ευρώ αποτελεί πλήγμα σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή του τιμή (λογίζεται σε σεντς ανά λίμπρα)… Ωστόσο κι εδώ χώρες όπως η Ρωσία ο Καναδάς και η Κίνα συνηθίζουν να αποθεματοποιούν όταν προβλέπουν ύφεση για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα σιτάρκειας οι δύο πρώτες ή έλλειψης πρώτων υλών (φυτικές ίνες για τα κλωστήρια) η τελευταία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκρηκτική άνοδο τιμών των τροφίμων και ταυτόχρονη άνοδο των ορυκτών και των μετάλλων.

Ήδη με την ανακοίνωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (της FED) Μπεν Μπερνάκι ότι θα κόβει 85 δις δολάρια κάθε μήνα για να λογιστικοποιήσει το χρέος των ΗΠΑ είχαμε νέα άνοδο της τιμής του χρυσού. Προφανώς η ζήτηση δεν είναι πλέον για ασταθή νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ και όποιος κατέχει αποθέματα πρώτων υλών που είναι πεπερασμένες αυξάνει μέσω της συγκέντρωσης τεχνητά τη ζήτησή τους άρα και την τιμή τους.

Από την άποψη αυτή, η χώρα αυτή τη στιγμή μπορεί όντως να μη διαθέτει ρευστότητα σε χρήμα δεν έπαψε όμως ποτέ να διαθέτει κλίμα, έδαφος στρατηγική θέση, τεχνογνωσία στον αγροτικό τομέα και υποθαλάσσιο πλούτο πολλά υποσχόμενο για το ενεργειακό ζήτημα της Ευρώπης… Ζυγώνει η ώρα λοιπόν που θα κατισχύσει η πραγματική στην χρηματιστική οικονομία…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk