Στα 11,2 δισ. ετησίως η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών

Φορολογικά έσοδα ύψους 11,2 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Φορολογικά έσοδα ύψους 11,2 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται για ποσό ανάλογο με το πακέτο μέτρων 11,9 δισ. ευρώ που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για τη διετία 2013-2014 και δείχνει ότι αν εισπράττονταν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα αποφεύγονταν οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Την ίδια, στιγμή, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ραϊχενμπαχ υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμεντο την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και τον Οδικό Χάρτη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Η Ομάδα Δράσης αναγνώρισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών κάνει πλέον την καλύτερη και πιο αξιόπιστη μηνιαία παρακολούθηση εκτέλεσης προϋπολογισμού σε όλη την Ευρώπη.

Τα στοιχείαγια τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι αποτέλεσμα της μελέτης με τίτλο «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Επικεφαλής της μελέτης είναι η Μαργαρίτα Τσούτουρα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Νικόλαος Αρταβάνης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech.

Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι όπως γιατροί, μηχανικοί κ.ά., στους οποίους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει έως και το 155%.

Οι ερευνητές υπολόγισαν με βάση τα δεδομένα αυτά ότι το 2009 το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 28 δισ. ευρώ.

Αν στο ποσό αυτό υπολογιστεί ένας συντελεστής 40%, τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.

Στη μελέτη επίσης συνδέονται τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως στους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, με το υψηλό ποσοστό εκπροσώπησής τους στο Κοινοβούλιο.

Στη μελέτη προτείνεται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι:

– Η πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή.

– Η θέσπιση τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk