Γιάννης Στουρνάρας: βασικός στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής

Την επικέντρωση των κυβερνητικών προσπαθειών στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας από το βήμα του 2ου Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας που έχει ως θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα».

Την επικέντρωση των κυβερνητικών προσπαθειών στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας από το βήμα του 2ου Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας που έχει ως θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα» (διαβάστε εδώ αποσπάσματα από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών).

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνουν το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΟΠΑ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι μετά το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί η μείωση των δαπανών η Ελλάδα θα καταστεί διεθνώς μια εκ των χωρών με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή έχει μέχρι σήμερα βασισθεί στις περικοπές και εκτίμησε ότι έως το 2014 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί αθροιστικά κατά 25%.Ενδεικτικά είπε πως το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί κατά 15% από το 2010, ωστόσο έκτοτε η Ελλάδα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο υπουργός σημείωσε πως η κρίση προκλήθηκε από τις ανεπάρκειες του κράτους και όχι από το Μνημόνιο.
Ο ίδιος είπε πως την τελευταία διετία σημειώθηκε μικρή πρόοδος τόσο στον τομέα της φοροδιαφυγής, όσο και της απελευθέρωσης της αγοράς και το άνοιγμα επαγγελμάτων. «Τώρα πρέπει να τρέξουμε σε αυτούς τους τομείς», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 αναμένεται στο 1,5% του ΑΕΠ και ότι η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα του 2012. «Η ελληνική οικονομία αρχίζει να ανταποκρίνεται θετικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk