Υπό την απειλή της βροχής -που ευτυχώς τελικά δεν δημιούργησε πρόβλημα στην εκδήλωση- έγινε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του επετειακού λευκώματος «The George Tsolozidis Collection» στους όμορφους κήπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Ο λόγος για την καλαίσθητη έκδοση που αποτυπώνει απολογιστικά την αρχαιολογική συλλογή του Γεωργίου Τσολοζίδη η οποία παρουσιάστηκε με ομιλητές τη διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αναστασία Λαζαρίδου, τον επίτιμο διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νικόλαο Καλτσά, και τη συλλέκτρια Μάτα Τσολοζίδη Ζησιάδη. Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε η έκθεση σελίδων του λευκώματος σε χώρο ειδικά φωτισμένο στους κήπους του Μουσείου.

Το επετειακό λεύκωμα κυκλοφορεί με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του Γεωργίου Τσολοζίδη. Περιλαμβάνει επιλεγμένα κειμήλια ενδεικτικά των ιστορικών περιόδων, εκκινώντας από τη νεολιθική εποχή και καταλήγοντας στους μετα-βυζαντινούς χρόνους, τα οποία συνοδεύονται από αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση.

Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης κείμενα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι «προσέγγισαν» τη συλλογή και συνέβαλαν στην ανάδειξή της. Επιπλέον, αναπτύσσεται παράρτημα, στο οποίο αποτυπώνεται ένας απολογισμός για τη συνολική κινητικότητα της συλλογής, δηλαδή για τις εκθέσεις της, τις δωρεές, τους προσωρινούς και τους μόνιμους δανεισμούς της όπως και τις ανάλογες εκδόσεις.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια της έκδοσης έκανε ο καλλιτέχνης και καθηγητής έκδοσης – εκτύπωσης στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ, Mάριος Tériade Ελευθεριάδης.

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης