Ισπανία: Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες απεργούν

Διακοπές στο μετρό της Μαδρίτης, ακυρώσεις υπεραστικών δρομολογίων και κυκλοφοριακά προβλήματα στην πρωτεύουσα και τους δρόμους της Βαρκελώνης.

Οι εργαζόμενοι σε μετρό και τρένα πήραν την σκυτάλη των διαμαρτυριών για την οικονομική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης, αντιδρώντας σε προωθούμενη αναδιάρθρωση του τομέα των συγκοινωνιών που φοβούνται ότι θα κοστίσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Διακοπές στο μετρό της Μαδρίτης, ακυρώσεις υπεραστικών δρομολογίων και κυκλοφοριακά προβλήματα στην πρωτεύουσα και τους δρόμους της Βαρκελώνης.

Επιπλέον των αντιδράσεων για την αναδιάρθρωση, οι εργαζόμενοι στο μετρό της πρωτεύουσας αντιδρούν και στις περικοπές αποδοχών τους.

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι η Μαδρίτη, όπου το μετρό λειτουργεί με διακοπές, αρκετά υπεραστικά δρομολόγια έχουν ακυρωθεί και η κίνηση στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Στη Βαρκελώνη, η απεργία των οδηγών λεωφορείων έχει γεμίσει τις αποβάθρες και τους συρμούς του μετρό. Σε ισχύ βρίσκεται συμφωνία με τα συνδικάτα για παροχή «ελάχιστων υπηρεσιών» της ώρες αιχμής, η οποία πάντως δεν έχει αποτρέψει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους.

Η Ισπανία βρίσκεται όχι μόνο στη δίνη της ύφεσης -με την αδύναμη οικονομία της να μην μπορεί να αντιστρέψει το ανοδικό σπιράλ του ποσοστού ανεργίας- αλλά και στο επίκεντρο της κρίσης χρέους.

Μετά τη βοήθεια που έχει ζητήσει από την Ευρωζώνη για τις τράπεζές της, η Μαδρίτη παλεύει τώρα να αποφύγει την επιβολή ακόμη επαχθέστερης λιτότητας από την ΕΕ από αυτήν που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει, ως αντάλλαγμα σε πιθανό αίτημά της για βοήθεια από την ΕΚΤ στην αντιμετώπιση των πιέσεων που υφίστανται τα ομόλογά της στις αγορές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk