Σε παράλυση η Δικαιοσύνη από τη Δευτέρα

Παραλύουν πανελλαδικά από σήμερα Δευτέρα, πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, όλα τα δικαστήρια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δρομολογούμενη νέα μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Παραλύουν πανελλαδικά από σήμερα Δευτέρα, πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, όλα τα δικαστήρια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δρομολογούμενη νέα μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, έχει προγραμματιστεί για σήμερα πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών το μεσημέρι και ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις μεγάλες πόλεις, ενώ οι δικαστές ξεκινούν πανελλαδικές στάσεις εργασίας (10 π.μ. έως 3:30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων (εκτός των επειγουσών). Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιπλέον, σε έκτακτη συνεδρίασή τους οι εισαγγελείς αποφάσισαν τη συνταύτιση των κινητοποιήσεων τους με αυτές των δικαστών.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είπε ότι έχει χρέος να συζητήσει με τους δικαστικούς από τη στιγμή που έλαβαν την απόφασή τους.

Υπογράμμισε επίσης ότι «το ένα ζήτημα αφορά στην αντιμετώπιση του αιτήματος των δικαστών για τη μεγάλη περικοπή των αποδοχών τους. Ηδη, τους είχαν αφαιρέσει το 38% και προβλέπεται άλλη μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 30%. Το δεύτερο είναι πως και οι ίδιοι θα πρέπει να συναισθανθούν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία, η οποία με δεδομένη την υφιστάμενη μακρά καθυστέρηση των δικών, θα επιβραδυνθεί περαιτέρω με τις επιλογές τους. Εδώ, δοκιμαζόμαστε όλοι. Και η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και οι ίδιοι οι δικαστικοί με τις επιλογές τους».

Ειδικότερα, στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή αποφασίστηκε η διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Το 14ήμερο αυτό παράλληλα δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.λπ.) και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις.

Ακόμη, σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.λπ.).

Επίσης, θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ενώ θα ζητήσουν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.

Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Ενωσης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης τόνισε ότι «θέλουν να υποβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη» και προσέθεσε ότι όλες οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων «πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες».

«Εκρυθμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Δικαιοσύνη η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, τονίζοντας ότι είναι «άκαμπτη η επιμονή της κυβέρνησης» στην μείωση των αποδοχών των δικαστών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αγνοεί το άρθρο 88 του Συντάγματος και επιμένει να αγνοεί ότι βάση των συνταγματικών αρχών οι δικαστές απολαμβάνουν ισοτιμία με τις άλλες δύο εξουσίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος επισήμανε ότι «η μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών αναιρεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι πρέπει «να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα».

«Οι εισαγγελείς της χώρας δεν είναι πρόβατα επί σφαγή» σημείωσε ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Μαρκής, τονίζοντας ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι «η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει την απεργία θα επιβάλλει στους δικαστές την σιωπή και ότι θα σκύψουν το κεφάλι».

Ακόμη, ο κ. Μαρκής ανέφερε ότι η υπαγωγή των νέων δικαστών στο ΙΚΑ, που έγινε πριν από λίγα χρόνια, ήταν το πρώτο βήμα για «την υπαλληλοποίηση των δικαστών» και προσέθεσε ότι «τσουβαλιάζονται οι δικαστές».

Την ανησυχία του εξέφρασε ο κ. Μαρκής για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό, προσθέτοντας ότι «χωρίς όρθιο δικαστή και εισαγγελέα καμία κοινωνική ομάδα μέσα στη χώρα μας δεν μπορεί να είναι ήσυχη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk