Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα υπέρλεπτο φιλμ το οποίο μπορεί να καλύψει τα δόντια προλαμβάνοντας την τερηδόνα και χαρίζοντας παράλληλα ένα πιο… λευκό χαμόγελο.

Με βάση το συστατικό της αδαμαντίνης

Το «επίθεμα των δοντιών» είναι φτιαγμένο από ένα ανθεκτικό και υπερ-ελαστικό υλικό, βάση του οποίου είναι ο υδροξυαπατίτης, το κύριο συστατικό της αδαμαντίνης των δοντιών. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η τοποθέτηση ενός τέτοιου επιθέματος στα δόντια θα σημάνει μελλοντικά και το τέλος της ευαισθησίας των δοντιών που ταλαιπωρεί πολλά άτομα.

«Πρόκειται για το πρώτο ελαστικό φύλλο απατίτη που δημιουργήθηκε στον κόσμο και το οποίο ελπίζουμε ότι θα προστατεύει τα δόντια ή θα αποκαθιστά την κατεστραμμένη αδαμαντίνη» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κίνκι της Ιαπωνίας Σιγκέκι Χόντσου και προσέθεσε: «Οι οδοντίατροι πίστευαν ότι η δημιουργία ενός τέτοιου στρώματος υδροξυαπατίτη αποτελεί μακρινό όνειρο, ωστόσο εμείς στοχεύουμε στη δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης».

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε το φιλμ με πάχος μόλις 0,004 χιλιοστόμετρων εκπέμποντας λέιζερ σε συμπιεσμένα μπλοκ υδροξυαπατίτη σε συνθήκες κενού αέρος ώστε να καταφέρει να κάνει μεμονωμένα σωματίδια του στοιχείου να διαχωριστούν.

Στην εικόνα αυτή φαίνεται το σχεδόν αόρατο «οδοντικό επίθεμα» υδροξυαπατίτη

«Αλατισμένα» σωματίδια

Τα σωματίδια αυτά τοποθετήθηκαν στη συνέχεια σε αλάτι το οποίο θερμάνθηκε ώστε να γίνει αποκρυστάλλωσή τους προτού το αλάτι διαλυθεί σε νερό.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, το φιλμ τοποθετήθηκε σε διηθητικό χαρτί προκειμένου να στεγνώσει. Σε αυτή τη φάση οι ειδικοί ήταν σε θέση να το «συλλάβουν» με ένα λεπτό τσιμπιδάκι.

«Τη στιγμή που το φιλμ τοποθετείται επάνω στην επιφάνεια του δοντιού γίνεται αόρατο. Ακόμη και αν κάποιος κοιτάξει το δόντι κάτω από δυνατό φως σχεδόν δεν μπορεί να το δει» σημείωσε ο καθηγητής Χόντσου.

Το «οδοντικό επίθεμα» φέρει αρκετές μικροσκοπικές οπές που επιτρέπουν στα υγρά και στο αέρα να «δραπετεύουν» και να μην δημιουργούν φυσαλίδες καθώς αυτό τοποθετείται στο δόντι.

24 ώρες αναμονής

Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ένα πρόβλημα είναι πως απαιτούνται σχεδόν 24 ώρες προκειμένου να κολλήσει καλά το φιλμ στην επιφάνεια του δοντιού – έτσι είναι πιθανό το άτομο στο οποίο θα τοποθετηθεί να πρέπει να απέχει από υγρά και τροφή επί μια ημέρα.

Το «επίθεμα» είναι διαφανές, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Χόντσου θα μπορούσε να γίνει και λευκό για χρήση στην κοσμητική οδοντιατρική.

Η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει αυτή τη στιγμή το φιλμ σε δόντια στο εργαστήριο αλλά σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα σε πειράματα σε ζώα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι όπως είπε ο δρ Χόντσου, δοκιμάζει το «επίθεμα» και στα δικά του δόντια.

Σε πέντε χρόνια η κυκλοφορία

Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα παρέλθουν πέντε ή και περισσότερα χρόνια προτού το φιλμ χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο θεραπείας – όπως για την κάλυψη της εκτεθειμένης οδοντίνης, του ευαίσθητου στρώματος που υπάρχει κάτω από την αδαμαντίνη των δοντιών. Σε ό,τι όμως αφορά την κοσμητική οδοντιατρική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα οδοντιατρεία μέσα σε τρία χρόνια.

Η νέα τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Κίνκι σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα καλύπτεται ήδη από πατέντα στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα ενώ αιτήσεις για κατοχύρωση πατέντας γίνονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Κίνα.