Σε μια περιοχή της Βορειοδυτικής Αυστραλίας εντοπίστηκαν απολιθώματα ενός γιγάντιου μαρσιποφόρου που ζούσε πριν από 2,5 εκατομμύρια έτη αλλά πιθανολογείται ότι ίσως «συναντήθηκε» και με τον άνθρωπο.

Το νέο εύρημα

Εχει διαπιστωθεί ότι στην Αυστραλία ζούσε ένα είδος μαρσιποφόρου που ανήκε στα Διπρωτόδοντα και θεωρείται πρόγονος του φασκωλόμυος (wombat), ενός μικρού φυτοφάγου μαρσιποφόρου που ζει κυρίως σε λαγούμια.

Είχαν εντοπιστεί και παλαιότερα απολιθώματα του συγκεκριμένου Διπρωτόδοντου που έδειχναν ότι έφτανε σε μέγεθος παρόμοιο με αυτό του ρινόκερου. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρχε και ένα ακόμη μεγαλύτερο είδος που είχε μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του ελέφαντα.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες δηλώνουν διπλά ενθουσιασμένοι γιατί εκτός από την ανακάλυψη του νέου είδους πιστεύουν ότι η μελέτη των απολιθωμάτων του θα τους προσφέρει στοιχεία για την πιθανή «επαφή» αυτών των ζώων με τον άνθρωπο.

Οπως και σε άλλα αρχαία ζώα, όπως παραδείγματος χάριν τα μαμούθ, έτσι και στην περίπτωση των Διπρωτόδοντων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν η εξαφάνισή τους οφείλεται σε περιβαλλοντικές ή άλλες αιτίες ή αν σε αυτήν εμπλέκεται (και) ο άνθρωπος. Τα απολιθώματα θα μελετηθούν ώστε να διαπιστωθεί αν φέρουν ίχνη που μαρτυρούν ότι το ζώο κυνηγήθηκε από τον άνθρωπο.