Η Λευκωσία ψάχνει 530 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Β. Σιαρλής διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας έως το τέλος Δεκεμβρίου, η γενική λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Ρέα Γεωργίου προειδοποιούσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει αμέσως τα 530 εκατ. ευρώ , τότε ο κίνδυνος για στάση πληρωμών είναι ορατός.

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Β. Σιαρλή διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας έως το τέλος Δεκεμβρίου, η γενική λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Ρέα Γεωργίου προειδοποιούσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει αμέσως τα 530 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο αποτελεί την τρύπα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου), τότε ο κίνδυνος για στάση πληρωμών είναι ορατός. Αντιθέτως ο κ. Σιαρλή δήλωνε ότι «έχουμε όλους τους μηχανισμούς για να μη βρεθεί το κράτος εκτεθειμένο».

Στο μεταξύ για τις αρχές του Οκτωβρίου συμφωνήθηκε να έρθει και πάλι η τρόικα στην Κύπρο και οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα. Η κυβέρνηση πάντως του κ. Χριστόφια εμφανίζεται αποφασισμένη να αποκλείσει την οριζόντια περικοπή μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων..

Πάντως ένα δημοσίευμα των Sunday Times (που αναδημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης») ήρθε τη Δευτέρα να φέρει τα πάνω κάτω στο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο. Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για μια μαύρη τρύπα ύψους 20 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και ότι το έλλειμμα αυτό είναι κάτι παραπάνω από το διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης.

Επικαλούμενη πηγή, η οποία εργάζεται για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, η βρετανική εφημερίδα ανεβάζει το έλλειμμα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε 23.837 ευρώ για κάθε ένα από τις 839.000 κατοίκους της Κύπρου. Αναφερόμενη σε «τεράστια ζημιά» στο οικονομικό σύστημα της Κύπρου, η βρετανική εφημερίδα διασυνδέει τη μαύρη τρύπα στις κυπριακές τράπεζες με την έκθεση στα ομόλογα της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα κάνει λόγο για «στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα». Τέλος το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κύπρος αναμένει οικονομική βοήθεια από την «στενή της σύμμαχο», όπως χαρακτηρίζει την Ρωσία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk