Τα «κλειστά» επαγγέλματα

Τα «κλειστά» επαγγέλματα | tovima.gr

Η συντεχνιακή-πελατειακή διασύνδεση πολιτικής και ομάδων συμφερόντων είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά και επακόλουθα στην απασχόληση και στην παροχή ίσων ευκαιριών για επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική εξέλιξη. Τα παραδείγματα είναι πολλά και αρκετά μας εκθέτουν και διεθνώς.

Πώς να εξηγήσει κανείς π.χ. την άρνηση φαρμακευτικών συλλόγων να εγγράψουν ως μέλη τους έλληνες πολίτες, διαφορετικής όμως εθνοτικο-θρησκευτικής προέλευσης, με σαθρές δικαιολογίες όπως της αποφοίτησης από αλλοδαπά -καταξιωμένα- εκπαιδευτικά ιδρύματα; Όλοι γνωρίζουμε π.χ. το «αλισβερίσι» με τις μισθώσεις επαγγελματικών αδειών στα «Ινστιτούτα Αισθητικής».

Η υποχρέωση εξάλλου δήλωσης απασχόλησης αδειούχου μέλους του Τ.Ε.E(δηλ. με ενοικίασή της), προκειμένου να καλυφθεί το γράμμα του νόμου σε εγκαταστάσεις συγκεκριμένης ισχύος, άσχετα από το γεγονός της εμπειρίας και της ικανότητας του πράγματι απασχολουμένου τεχνολόγου μηχανικού τί ακριβώς προάγει; Η αμοιβόμενη «σφραγίδα» αδειούχου ηλεκτρολόγου χωρίς ωστόσο να έχει δεί ποτέ του το ακίνητο και την κατάσταση των ηλεκτρολογικών του, πώς διασφαλίζει την σιγουριά των ενοίκων της οικοδομής; Τα «αχθοφορικά» δικαιώματα σε λιμάνια με παντελή απουσία αχθοφόρων ποιούς αφορούν τελικά;

Όλοι θυμούνται την έντονη αντιπαράθεση των εργαζομένων στον Ο.Λ.Π. εν όψει του ανοίγματος του επαγγέλματος των 365 ημερών εργασίας ετησίως. Τα «περίπτερα» είναι απλώς η κορυφή ενός παγόβουνο που κυριολεκτικά «παγώνει» κάθε λογική. Μετά από 100 χρόνια από την άσκηση προνοιακής πολιτικής υπέρ των αναπήρων πολέμου και των οικογενειών τους, οι σημερινοί εκμεταλλευτές-μισθωτές των αδειών είναι ο,τι δήποτε άλλο εκτός από ανίκανοι προς άλλη εργασία. Η επένδυση σε παρόμοια επιχείρηση είναι ουσιαστικά ελεύθερη.

Το «μελανό» σημείο αφορά στην συνδεόμενη άδεια πώλησης καπνικών που συνοδεύει την άδεια λειτουργίας του περιπτέρου. Από την άλλη, ουδείς ασχολείται π.χ. με τις συνθήκες που πωλούνται νωπά προϊόντα υψηλού βαθμού αλλοίωσης σε εγκαταστάσεις που π.χ. στο Μαλάουι θα είχαν «κλείσει» εντός 24ώρου. Αντίθετα, η άδεια πώλησης καπνικών σε οργανωμένους χώρους συνεπάγεται μια διαδικασία ελέγχων,»γρηγοροσήμων» κ.ά. Ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας, η απαιτούμενη μετοχική συμμετοχή αδειούχων ιατρών στο εταιρικό σχήμα ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, δημιούργησε μια ισχυρή ομάδα που «τζιράρει» εκατομμύρια με βάση την «φήμη» και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του κάθε λειτουργού του Ιπποκράτη.

Το πόσο τα «κλειστά» επαγγέλματα βλάπτουν ή συμφέρουν την κοινωνία, είναι διαρκώς ανοικτό. Οι έμποροι-φαρμακοποιοί, πωλώντας και μια σειρά από άλλα εκτός φαρμάκων προϊόντα, κατορθώνουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να βάζουν, grosso modo, τους όρους του παιχνιδιού. Η αντίθεση των δικηγόρων στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οφείλεται και στην επαπειλούμενη αναδιαμόρφωση του εξαιρετικά ευνοϊκού για τους ίδιους χαμηλού κόστους ατομικών εισφορών, ανεξαρτήτων από τα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματος.

Οι εφημεριδοπώλες, επιχειρώντας χωρίς ουσιαστικά ατομικό κεφάλαιο και επιχειρηματικό κίνδυνο, παραμένουν ακόμη στο «απυρόβλητο». Για όσους πάντως ενδιαφέρονται, παραπέμπω στις σελίδες του «Κοινωνικού Προϋπολογισμού» όπου,με επίσημα στοιχεία, αποδεικνύεται η έκταση της ιδιαίτερης εύνοιας προς αρκετά «κλειστά» επαγγέλματα και λοιπές συντεχνιακές ομάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk