Τα σκληρά μέτρα ένωσαν τους αρχηγούς

Η τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση μπορεί να μην απέφερε θεαματικά αποτελέσματα την περασμένη Τετάρτη, αλλά δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα που θα διευκολύνει τις κινήσεις των κκ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη στο αμέσως προσεχές διάστημα. Διέλυσε προς το παρόν το κλίμα καχυποψίας που εξέπεμπε ο ένας για τον άλλον και δημιούργησε μια βάση για να εμφανίζονται στο εξής ενωμένοι, τουλάχιστον όταν ομιλούν δημοσίως.

Η τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση μπορεί να μην απέφερε θεαματικά αποτελέσματα την περασμένη Τετάρτη, αλλά δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα που θα διευκολύνει τις κινήσεις των κκ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη στο αμέσως προσεχές διάστημα. Διέλυσε προς το παρόν το κλίμα καχυποψίας που εξέπεμπε ο ένας για τον άλλον και δημιούργησε μια βάση για να εμφανίζονται στο εξής ενωμένοι, τουλάχιστον όταν ομιλούν δημοσίως. Το ρητό και κατηγορηματικό «όχι» που είπαν οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στις απολύσεις στο Δημόσιο και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων βρίσκει απολύτως σύμφωνο και τον πρόεδρο της ΝΔ και συναποφασίστηκε στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής που θα ακολουθείται από τώρα και στο εξής, απέναντι στην τρόικα, αλλά και απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κλιμακώνουν την κριτική τους.
Το ζήτημα των αποκλίσεων που παρατηρούνται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στις αποφάσεις που λαμβάνονται έθεσε πρώτος την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός. «Κύριοι, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μας εκθέτει απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και απέναντι στους αντιπάλους μας» είπε ο κ. Σαμαράς, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Πολύ γρήγορα και αφού προηγήθηκαν ορισμένοι υπαινιγμοί από τον κ. Βενιζέλο που δεν σχολιάστηκαν από τους υπολοίπους, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι στο εξής και οι τρεις θα κινούνται σαν ένας!
«Οι τρεις αρχηγοί έγιναν τρεις σωματοφύλακες. Οπως εκείνοι ενωμένοι προστάτευαν τον γαλλικό θρόνο, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προστατεύουν την κυβέρνησή τους» παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες βουλευτές που έχουν διαπιστώσει αυτή την αλλαγή. Οπως εξηγούν στο «Βήμα της Κυριακής» στενοί συνεργάτες των τριών αρχηγών, η χάραξη κοινής στρατηγικής και η ανάγκη κοινής πλεύσης των κκ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη κατέστησαν επιτακτικές μετά τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού που παρατηρήθηκαν στη Βουλή και οδήγησαν στην απόσυρση της τροπολογίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.
Αλλά κι επειδή είναι η μοναδική λύση για να επιβιώσουν πολιτικά τα τρία κόμματα, τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο μέλλον. «Ως τώρα λένε από κοινού τα «όχι». Κι αυτό είναι το εύκολο. Αλλά θα έρθει η ώρα που θα αναγκαστούν να πουν και «ναι». Κι αυτό επειδή θα είναι δύσκολο, αλίμονό τους αν δεν είναι μαζί» επισημαίνουν βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμφωνούν ότι οι τρεις αρχηγοί έχουν ενώσει τις μοίρες τους.
Οπως προέκυψε και από τις δηλώσεις των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη που ακολούθησαν τη σύσκεψη της Τετάρτης, διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικά να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» που η ίδια έχει θέσει στην τρόικα, εφόσον οι τρεις αρχηγοί επιμένουν να μη δεχθούν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Το πιο πιθανό θεωρείται ότι θα αναγκαστούν να δεχθούν ορισμένες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αλλά και επώδυνες ρυθμίσεις στα εργασιακά ζητήματα, που δεν θα μπορέσουν να τα διαχειριστούν πολιτικά αν δεν παραμείνουν ενωμένοι.
Το ίδιο ισχύει και για την πορεία των τριών κομμάτων και για την πολιτική περίοδο που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή και ως τις επόμενες εκλογές.
Οπως παρατηρούν επιτελείς των τριών κυβερνητικών κομμάτων, η διαχείριση της πολιτικής επικαιρότητας από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μετά το πολιτικό κόστος που θα επωμιστούν από την ψήφιση των μέτρων και έχοντας απέναντί τους μια ισχυρή και δυναμική αντιπολίτευση που θα βάλλει εναντίον τους καθημερινά αξιοποιώντας τη λαϊκή αγανάκτηση. «Αν σπάσει η συμμαχία τους και χαλαρώσει η συνοχή τους όταν θα τους σφυροκοπάει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, τότε η κατάρρευση της κυβέρνησης θα έλθει σχεδόν αμέσως» παρατηρούν.
Χωρίς λοιπόν να έχουν εκλείψει οι ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τα τρία κόμματα, αλλά και η καχυποψία που συχνά τους καταλαμβάνει όταν ο ένας πληροφορείται κινήσεις του άλλου, οι τρεις αρχηγοί θα συνεχίσουν να προχωρούν με κοινό βηματισμό, αντιμετωπίζοντας από κοινού τις επιθέσεις από τους αντιπάλους τους, αλλά και από το εσωτερικό τους. Ο κοινός βηματισμός τους δεν σημαίνει ότι οικοδομείται και περιβάλλον προεκλογικής συνεργασίας τους, ούτε καν για το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ που εμφανίζουν ορισμένες κοινές αντιλήψεις. Αλλά τουλάχιστον ώσπου να κλείσει ο πρώτος κύκλος αυτής της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή, οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν άλλη λύση. «Ενας για όλους και όλοι για έναν»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk