Το Επταήμερο του Διόδωρου

Πήγα για πρώτη φορά στη Στουρνάρη μετά από πολύ καιρό για να δω τι θα γίνει με την οθόνη του υπολογιστή μου και πιάστηκε η ψυχή μου• ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι ακόμη και σε αυτόν τον δρόμο των gadgets, του hardware και του software, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, του Χbox και των βιβλιοπωλείων όπου κυκλοφορούσαν τόσο πολλά νέα παιδιά – ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θα υπήρχαν τόσο πολλά κλειστά μαγαζιά, ημερολόγιό μου.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Γενικό Επιτελείο Περιπτέρων

Εξω από τη Λάρισα, με φωτοβολταϊκό για να… φωτάει το βράδυ

Πήγα για πρώτη φορά στη Στουρνάρη μετά από πολύ καιρό για να δω τι θα γίνει με την οθόνη του υπολογιστή μου και πιάστηκε η ψυχή μου• ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι ακόμη και σε αυτόν τον δρόμο των gadgets, του hardware και του software, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, του Χbox και των βιβλιοπωλείων όπου κυκλοφορούσαν τόσο πολλά νέα παιδιά – ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θα υπήρχαν τόσο πολλά κλειστά μαγαζιά, ημερολόγιό μου.

Η Αθήνα μέρα τη μέρα πεθαίνει, μαζί της και εμείς. Οι καταστηματάρχες που μένουν χωρίς επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι που μένουν χωρίς δουλειά. Τα άδεια από περαστικούς πεζοδρόμια τα καταλαμβάνουν πρεζόνια και ντίλερς. Πότε θα ξανανοίξουν αυτά τα μαγαζιά, πού θα βρεθούν τα κεφάλαια που χρειάζονται, πώς θα ξαναβρούν δουλειά οι άνεργοι, πότε θα ξαναπερπατήσουν οι Αθηναίοι αμέριμνοι να χαζέψουν στις βιτρίνες;
Απελπίζομαι, σκέπτομαι στιγμές-στιγμές πως δεν είναι πια αντιστρεπτή η κατάσταση, δεν διορθώνεται η συμφορά που μας βρήκε• αλλά γρήγορα συνέρχομαι: δεν γίνεται, θα βρεθεί λύση. Η σπασμένη οθόνη, η απομάκρυνση από το αλμυρό υγρό στοιχείο και την αλιεία κεραμιδιών φταίει – είναι και αυτό το δόντι που με βασανίζει τόσες ημέρες. Μόλις το επιδιορθώσω όλα θα πάνε καλύτερα, είναι σίγουρο. Η διάθεσή μου φτιάχνει ή χαλάει τον κόσμο, εγώ είμαι ο κόσμος, ημερολόγιό μου.
  • Η αλήθεια είναι ότι τον έχω κάνει κάπως περίεργο αυτόν τον κόσμο – ποιος ο λόγος να αναθέσω τη διοίκηση των περιπτέρων και την πώληση των σιγαρέτων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας; Το είχα ξεχάσει και επειδή οι περιπτερούχοι δεν έκαναν έπαρση-υποστολή σημαίας ώστε να είναι σαφές το πού ανήκουν, κανείς νομίζω δεν ήξερε πως το Γενικό Επιτελείο μοιράζει τις σχετικές άδειες. Επρεπε να έρθει η τρόικα, να απαιτήσει να απελευθερωθεί η πώληση προϊόντων καπνού για να αναγκασθεί να εκδώσει ημερήσια διαταγή το ΓΕΣ που λέει ότι στο εξής μπορεί να έχει περίπτερο και να πουλάει τσιγάρα όποιος θέλει.

Ανώνυμη βία
Προηγουμένως μπορούσε να πουλάει τσιγάρα μόνο όποιος ήθελε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Αυτό ήταν κατάλοιπο της εποχής που το κράτος δεν είχε να δώσει συντάξεις στους αναπήρους πολέμου και βοηθήματα στους πολυτέκνους• τους έδινε άδειες να πουλάνε τσιγάρα, για ταξί και για περίπτερα ή για φορτηγά, για βάρκες να πηγαινοφέρνουν τον κόσμο στα καράβια ή και για γαϊδούρια να τον ανεβάζουν από το λιμάνι στη Χώρα του κάθε νησιού.
Πέρασε ο καιρός της ανέχειας, αλλά οι υπουργοί κράτησαν το προνόμιο να ορίζουν και να διαχειρίζονται μονοπώλια ώστε να κερδίζουν ψήφους. Και να κλείνουν όλα τα άλλα μαγαζιά που δεν τα προστατεύουν οι υπουργοί – είναι λάθος και άδικος ο κόσμος μου, πρέπει να τον αλλάξω.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν πρέπει να αλλάξει, τα λέει πολύ ωραία απαντώντας στις επικρίσεις ότι δεν ψήφισε ένα από τα σημεία της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής που καταδίκαζε τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε οπωσδήποτε να αναφέρεται η απόφαση σε ρατσιστική ή φασιστική βία και εξηγεί: «Σε μια συγκυρία που η ρατσιστική βία εντείνεται και η φασιστική δράση απειλεί ευθέως τη δημοκρατία, μια γενικόλογη ρητορική περί «βίας» σημαίνει αποσιώπηση ενός εξαιρετικά σοβαρού φαινομένου».
Πολύ σωστά – μόνο που όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αρνιόταν να καταδικάσει την ακροαριστερή βία στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στις πλατείες, τη βία που έφερε μια ώρα αρχύτερα τα κλειστά μαγαζιά. Δήλωνε πως επρόκειτο για «δίκαιη οργή», όταν δεν την ασκούσαν «προβοκάτορες» για να δυσφημήσουν τους δίκαια οργισμένους. Οταν παραγινόταν το πράγμα και δεν μπορούσε να παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε πως «καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται».
Ητοι, «σε μια συγκυρία που η ακροαριστερή βία εντεινόταν και η τρομοκρατική δράση απειλούσε ευθέως τη δημοκρατία, μια γενικόλογη ρητορική περί «βίας» σήμαινε αποσιώπηση ενός εξαιρετικά σοβαρού φαινομένου» – αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα χρόνια από το 2008 ως σήμερα. Τώρα που είδε και το άλλο πρόσωπο της βίας το ξανασκέφτηκαν το πράγμα, ελπίζω να μην είναι πολύ αργά.

Υγιώς σκεπτόμενοι μικρέμποροι
Κατά της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, δεν κατάλαβα αν στο σύνολο ή μόνο σε αυτό το σημείο που δεν δίνει ονοματεπώνυμο στη βία, ψήφισε και το ΚΚΕ – αλλά αυτό έτσι κάνει πάντα, καταψηφίζει ό,τι δεν έχει προτείνει το ίδιο• η ΔΗΜΑΡ όμως γιατί καταψήφισε; Και γιατί δεν δίνει εξηγήσεις για την ψήφο της; Μάλλον ντρέπεται να πει ότι φοβήθηκαν μήπως δεν τους θεωρήσουν αρκετά επαναστάτες οι πρώην σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δέρνει τους μετανάστες, μοιράζει τρόφιμα στους αυτόχθονες η ΧΑ – έδιωξαν ηλικιωμένη ξένη που προσήλθε στη διανομή, διάβασα. Αυξήθηκε στη νιοστή η ελληνικότητά τους. Τα περήφανα Τάγματα Εφόδου ελέγχουν στα πανηγύρια και στις λαϊκές αγορές να δουν αν υπάρχουν ξένοι μικροπωλητές – το ΕΣΣΥΠΕ, ο σύλλογος των (ελλήνων) πραματευτάδων, «των υγιώς σκεπτόμενων μικροεμποράκων», όπως αυτοπροσδιορίστηκαν, εγκωμίασε τους ξυλοδαρμούς, την καταστροφή εμπορευμάτων και την ισοπέδωση πάγκων μεταναστών.
Ευτυχώς, ο Νίκος Δένδιας της Προστασίας του Πολίτη είχε άλλη άποψη. Κινήθηκε η Αστυνομία, ασκήθηκαν διώξεις κατά εξίσου υγιώς σκεπτομένων βουλευτών και ταγματεφοδιτών – έχουν γερά δόντια όλοι αυτοί, δεν αρρωσταίνει ο πονόδοντος τη σκέψη και τον κόσμο τους, όπως συμβαίνει με μένα, ημερολόγιό μου.
Δύσκολοι καιροί• η βία δεν δικαιολογείται απλώς ως οργή: γίνεται πλέον ρητά αποδεκτή ως υγιής λύση, ως η μόνη λύση. Ο αγώνας για την επιβίωση γίνεται όλο και δυσκολότερος, τα ήθη όλο και αγριότερα – το ξέρουν αυτό στην κυβέρνηση, το ξέρουν τα ειδικά μισθολόγια και κυρίως οι δικαστικοί που απεργούν να υπερασπιστούν τα προνόμιά τους και ας το απαγορεύει το Σύνταγμα;
  • Πολύ δύσκολοι: όλο το καλοκαίρι έκαναν υπερωρίες τρόικα και κυβέρνηση, είχαν ανακοινώσει ότι τα 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να κοπούν θα είχαν εντοπιστεί ως τις 14 Σεπτεμβρίου που θα συνεδρίαζε το Eurogroup για να τα εγκρίνει. Θα ετοιμαζόταν ο σχετικός νόμος στο πι και φι, στις 8 Οκτωβρίου το Συμβούλιο θα ενέκρινε τη δόση – στις 14 Σεπτεμβρίου μάθαμε από τη Λευκωσία ότι τέλη Οκτωβρίου θα έχουν συμφωνηθεί οι περικοπές, όλα πάνε δύο μήνες τουλάχιστον πίσω.

Η 6η Νοεμβρίου
Δεν είμαι μαζοχιστής, δεν βιάζομαι να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, να μου πάρει και άλλα η Εφορία – από αυτά που δεν έχω: είμαι μεταξύ των 900.000 Ελλήνων που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν μέσα στον Αύγουστο τη δόση τους για τον φόρο, ημερολόγιό μου. Ούτε σαδισμός με διακατέχει να θέλω να απολυθούν υπάλληλοι, να μειωθούν μισθοί και συντάξεις – αλλά με τις καθυστερήσεις αυτές πλησιάζουμε επικίνδυνα στις 6 Νοεμβρίου που γίνονται εκλογές στις ΗΠΑ για να εκλεγεί πάλι πρόεδρος ο Ομπάμα, είμαι σίγουρος. Ολοι θυμόμαστε τα δημοσιεύματα ότι από τον Λευκό Οίκο ζήτησαν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ τουλάχιστον ως τότε.
  • Αν ήμουν στη θέση του Αντώνη Σαμαρά ή του Γιάννη Στουρνάρα, θα τα έδινα όλα για όλα για να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, για να μη λέει η τρόικα «αυτό δεν γίνεται, το άλλο δεν μετριέται». Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε χάσει έξι μήνες στην αρχή της θητείας της περιμένοντας να φέρει η Λούκα Κατσέλη τα χρήματα από εκεί που ήξερε ότι υπήρχαν, ίσως ήσαν αρκετά διαφορετικά σήμερα τα πράγματα. Δηλαδή, ίσως ήσαν κάπως όπως στην Πορτογαλία. Γιατί λοιπόν καθυστερούν, το πάθημα δεν έγινε μάθημα;
  • Δεν πάει καλά ο κόσμος μου – αυτό είναι το πρόβλημα, αυτό λένε τα κλειστά μαγαζιά της Στουρνάρη, το ότι καθυστερούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, η βία που ασκήθηκε από την άκρα Αριστερά, η βία που ασκεί η άκρα Δεξιά, οι εγωισμοί των προνομιούχων, οι δυσκολίες των φτωχών. Κουβάρι τα προβλήματα και εμένα δεν μου αρέσουν οι Μεγαλέξανδροι που κόβουν τους κόμπους με το σπαθί τους.
Εχει βρει όμως άλλη λύση ο Ομάρ Καγιάμ – δεν τα πάω καλά με την ποίηση εγώ, μου τους έχει μάθει η Ιφιγένεια στο Πήλιο τους στίχους, στις δύσκολες στιγμές πάντα τους θυμάμαι,:

Ah, Love! could thou

and I with Fate conspire
To grasp this sorry Scheme of Things entire,
Would not we shatter it to bits – and then
Re-mould it nearer to the Heart’s Desire!
Μου είναι λίγο δύσκολο να διαλύσω και να ξαναφτιάξω τον κόσμο μου ως τις 6 Νοεμβρίου αλλά θα το παλέψω, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο

Αντί να κοιτάξουμε να σοβαρευτούμε για να γίνουμε επιτέλους αξιόπιστοι, προσπαθούμε πάλι με διάφορα τρυκ (π.χ., τηλεσποτάκια όπου μιλάνε εγκωμιαστικά διάφοροι επώνυμοι Ελληνες και ξένοι) να πείσουμε τους κουτόφραγκους (και τους εαυτούς μας) πόσο αναπόφευκτα απαραίτητοι είμαστε για την Ευρώπη!.. Οντως μια Ευρώπη δίχως Ελλάδα είναι σαν ένα ψάρι δίχως ποδήλατο!
(Τσ)Αττίλας @yahoo.gr
***
Πώς να πορευτεί κι αυτή η χώρα; Απ’ τη μια οι Τσοχατζόπουλοι και απ’ την άλλη οι Λαζόπουλοι. Και αναρωτιούνται κάποιοι γιατί μεγαλώνει το «χρυσόφιδο»…
Παρολύμπιος
***
Η αριστερή προσφώνηση «συναγωνιστή», που κάποτε επέσυρε από φακέλωμα ως καταδίκη, χρησιμοποιείται τώρα και από τον Λαϊκό Σύνδεσμο ΧΑ. Ούτε οι 500.000 ψηφοφόροι τής ΧΑ έγιναν ξαφνικά (όλοι) νεοναζί ούτε τα εκατομμύρια των αντι-μνημονιακών επιθυμούν (όλοι) κατάρρευση και χάος. Διαχειριστές των προβλημάτων του επιλέγει κατά την κρίση του – καθένας.
Κ. Γεωργακόπουλος.com
***
Σαν σχόλιο για το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στην Ελλάδα: «Οι σύγχρονοι κυνικοί (…) δεν βλέπουν τίποτα κακό στο να πληρώνουν αυτούς στους οποίους εμπιστεύονται τα μυαλά των παιδιών τους (…) λιγότερο (…) από εκείνους στους οποίους εμπιστεύονται τα υδραυλικά τους…». ( Τζον Φ. Κένεντι)
Ο εκ Ξάνθης 8
***
Ετυμολογικά το εννοούσε ο κ. Τσίπρας το «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή». Argent στις λατινικές γλώσσες σημαίνει άργυρος, ασήμι, πλούτος – συνεπώς Αργεντινή (Ελλάδα) ίσον χρήμα.
Γ.Κ. @otenet.gr
***
Ατυχής η παρέμβαση της κυρίας Πιπιλή: «Δεν είναι καφενείο εδώ μέσα, κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν είναι κομμωτήριο, σιωπήστε». Δεδομένου ότι στα κομμωτήρια δεν συνηθίζονται φωνασκίες, το δίκιο είναι με το μέρος της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk