Θα κερδίσουν οι γενναίοι…

Πυκνός έχει αποδειχθεί ο πολιτικός χρόνος στα τρία χρόνια της μεγάλης κρίσης

Θα κερδίσουν οι γενναίοι… | tovima.gr
Πυκνός έχει αποδειχθεί ο πολιτικός χρόνος στα τρία χρόνια της μεγάλης κρίσης.
Τα πάντα στις επίμαχες ζώνες της πολιτικής και της οικονομίας κινήθηκαν και κινούνται με ταχύτητα ασύλληπτη.
Σε αυτό το απολύτως μεταβαλλόμενο περιβάλλον βεβαιότητες δεν υπάρχουν.
Στρατηγικές που φάνταζαν σπουδαίες καταρρίφθηκαν, σχέδια μεγαλεπήβολα ανατράπηκαν, προγνώσεις και προφητείες διαψεύστηκαν, πρόσωπα, κόμματα και δυνάμεις κάηκαν ή μπορούν να καούν ανά πάσα στιγμή ως άλλα διάττοντα άστρα.
Είναι ο χαρακτήρας της κρίσης τέτοιος, είναι οι θυσίες των πολλών ανθρώπων τόσο οδυνηρές και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της χώρας τόσο μεγάλη που καθιστούν τις αλλαγές επιτακτικές και την αναδιάταξη των δυνάμεων νομοτελειακή.
Η χώρα, κουτσά-στραβά, υπό την επίδραση κυρίως του διεθνούς παράγοντα, αλλάζει, αναδιαμορφώνεται και αναγκαστικά θα λάβει άλλη μορφή.
Η παραμονή στην ευρωζώνη, όπως φαίνεται, υιοθετείται, παρά τις όποιες ταλαντεύσεις, ως εθνικός στόχος.
Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων δεν μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα έξω από το ευρώ.
Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου έπαιξαν κάποια στιγμή με την ιδέα της δραχμής, έχει τοποθετηθεί ευθέως υπέρ του ευρώ και αναζητεί τη θέση του στο στερέωμα της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Αρα, ό,τι κι αν έχει γίνει ως τώρα, καταλύτης των εξελίξεων θα αποτελέσει η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Αν όντως στο επόμενο διάστημα επιβεβαιωθεί, ακόμη και υπό το βάρος των σκληρών μέτρων, θα αρχίσει να επιδρά κατά τρόπο σημαντικό τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική.

Στην οικονομία η άρση της ανασφάλειας θα αναπτερώσει τις προσδοκίες και θα προκαλέσει κυνήγι ευκαιριών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενίσχυση της δραστηριότητας. Στην πολιτική επίσης οι γενναίοι θα ανταμειφθούν, όσοι έλαβαν ρίσκο και συγκρούστηκαν από τη μια και την άλλη πλευρά θα κερδίσουν. Οι ενδιάμεσοι, οι ταλαντευόμενοι, θα χαθούν ή θα πληγωθούν.
Η παραμονή στην ευρωζώνη θα αναδειχθεί στη νέα διχοτόμο του πολιτικού συστήματος και θα είναι αυτή που τελικά θα ορίσει τις νέες συνθέσεις, καθώς σπάει τις διαχωριστικές γραμμές και γκρεμίζει τα μέχρι πρότινος απόρθητα τείχη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk