Η Ελλάδα, η τρόικα, ο Ομπάμα και ο Ρόμνι

Το κλίμα, η ατμόσφαιρα διεθνώς για το ελληνικό πρόβλημα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων ιθυνόντων,αλλά και των υπευθύνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαντάζει καλύτερο.Ειδικά οι δηλώσεις της κυρίως Λαγκάρντ, η οποία τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ερμηνεύθηκαν ως ιδιαίτερα θετικές για μας.

Η Ελλάδα, η τρόικα, ο Ομπάμα και ο Ρόμνι | tovima.gr

Το κλίμα, η ατμόσφαιρα διεθνώς για το ελληνικό πρόβλημα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων ιθυνόντων,αλλά και των υπευθύνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαντάζει καλύτερο.

Ειδικά οι δηλώσεις της κυρίως Λαγκάρντ, η οποία τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ερμηνεύθηκαν ως ιδιαίτερα θετικές για μας.

Ωστόσο, εμφανής είναι η κωλυσιεργία, η καθυστέρηση, όπως και τα προσκόμματα.

Η έκθεση της τρόικας μετατίθεται συνεχώς και δεν θα είναι έτοιμη πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου.Το ορόσημο της 8ης Οκτωβρίου, οπότε θα συνέλθει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έχει επίσης ξεπερασθεί.

Όπως και εκείνο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μας προϊδέασε από την Κύπρο ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου. Άρα και η καταβολή της μεγάλης δόσης των 31 δισ. ευρώ δεν θα έλθει πριν από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων προσεγγίζουμε το επόμενο ορόσημο, που δεν άλλο από εκείνο των αμερικανικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 4 Νοεμβρίου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδέσει την τύχη του ελληνικού προβλήματος με τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών. Και συνδέουν τη συνεχή μετάθεση των αποφάσεων ακριβώς με αυτές.

Δεν είμαστε τόσο καχύποπτοι, ούτε υιοθετούμε τις αναπαραγόμενες θεωρίες συνωμοσίας. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η τύχη της Ελλάδας εξαρτάται από την επανεκλογή Ομπάμα ή από ενδεχόμενη ανατροπή και εκλογή του υπερσυντηρητικού Ρόμνι.

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα εκεί μας αδηγεί. Υποθέτουμε ότι η κυβέρνηση έχει γνώση και λαμβάνει τα μέτρα της. Αν όχι,καλό θα είναι, για εντελώς προληπτικούς λόγους, να λάβει υπ’ όψιν της κι αυτή την παράμετρο.

Γιατί απλούστατα η χώρα δεν αντέχει κι άλλες εκπλήξεις…

ΤΟ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk