Το «σκουπόξυλο της μάγισσας» είναι… σουπερνόβα

Μοιάζει με ένα κοσμικό νήμα ύλης, η επίσημη ονομασία του είναι «Νεφέλωμα Μολύβι» αλλά εξαιτίας του σχήματος του είναι περισσότερο γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως το «σκουπόξυλο της μάγισσας». Σύμφωνα με τους ειδικούς το νεφέλωμα είναι απομεινάρι μιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη πριν από 11 χιλιάδες έτη.

Μοιάζει με ένα κοσμικό νήμα ύλης, η επίσημη ονομασία του είναι «Νεφέλωμα Μολύβι» αλλά εξαιτίας του σχήματος του είναι περισσότερο γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως το «σκουπόξυλο της μάγισσας». Η κωδική ονομασία του νεφελώματος είναι NGC 2736 και νέες παρατηρήσεις που έγιναν με το τηλεσκόπιο MPG/ESO που βρίσκεται στη Χιλή αποκάλυψε την προέλευση του.

Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση 800 ετών φωτός στον αστερισμό Ιστία και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απομεινάρι μιας έκρηξης σουπερνόβα που σημειώθηκε πριν από 11 χιλιάδες έτη. Το νεφέλωμα είχε ανακαλύψει ο βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Τζον Χέρσελ (υιός του κορυφαίου αστρονόμου Ουίλιαμ Χέρσελ) ενώ βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk