Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία αναπτύσσουν μια τεχνολογία η οποία όπως υποστηρίζουν θα επιτρέψει την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές. Πιστεύουν ότι η ανάπτυξή της θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και έτσι το 2015 ο άνθρωπος θα μπορεί να συνομιλεί με τα ρομπότ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές .

Η εξέλιξη

«Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η τεχνολογία των αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων. Πολλά είδη ρομπότ κάνουν πλέον πολλές και εξειδικευμένες εργασίες αυτόνομα χωρίς την καθοδήγηση του ανθρώπου. Παρά το γεγονός ότι τα αυτόνομα ρομποτικά συστήματα επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων πριν κάνουν μια κίνηση, εντούτοις κάποιες φορές παίρνουν λάθος αποφάσεις ή κάνουν λάθος κινήσεις. Η τεχνολογία που αναπτύσσουμε θα επιτρέψει την επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους και αυτόνομα συστήματα» αναφέρει ο Βαμπέρτο Βασκονέλος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία ανάμεσα στους άλλους ειδικούς συμμετέχει και ένας ψυχολόγος.

Οι νόμοι

Η δημιουργία υπολογιστών και ρομπότ που συνομιλούν με τους ανθρώπους αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλές θέμα στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας αλλά και στις κινηματογραφικές ταινίες. Αν τελικά αναπτυχθεί τεχνολογία συνομιλίας ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές (κάτι που σημαίνει ότι θα έχει αυξηθεί σημαντικά η νοημοσύνη τους) ίσως, λένε κάποιοι, θα πρέπει να σκεφτούμε να εμφυτεύσουμε σε αυτές τους περίφημους τρεις νόμους που διατύπωσε ο κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ.

1. Ενα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει άνθρωπο ή, εξαιτίας της αδράνειας του, να τον αφήσει να πάθει κακό.

2. Ενα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές που του δίνει ο άνθρωπος εκτός αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο νόμο.

3. Ενα ρομπότ πρέπει να προφυλάσσει τον εαυτό του, αρκεί αυτό να μην έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο και δεύτερο νόμο.