Διευκρινήσεις από την Τρόικα ζητούν οι δικαστές για να τη συναντήσουν

Εν αναμονή απάντησης από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βρίσκεται η τρόικα μετά το αίτημά της για «συνάντηση εργασίας» με τους δικαστικούς λειτουργούς. Κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Παρασκευή και οι διοικητικοί δικαστές

Εν αναμονή απάντησης από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βρίσκεται η τρόικα μετά το αίτημά της για «συνάντηση εργασίας» με τους δικαστικούς λειτουργούς. Κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Παρασκευή και οι διοικητικοί δικαστές.

Ειδικότερα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα ζήτησε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «συνάντηση εργασίας». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Βασιλική Θάνου επικαλούμενη την ανεξαρτησία των δικαστών, η οποία κατοχυρώνεται με ρητή διάταξη του Συντάγματος, ζήτησε από την τρόικα «να προσδιορίσει τον σκοπό της συνάντησης και την ατζέντα της».

Το κλιμάκιο της τρόικας απάντησε στους δικαστές ότι σκοπός της συνάντησης είναι η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και ειδικά η επιτάχυνση των υποθέσεων που αφορούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Πάντως, η τρόικα ανέφερε ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στην εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν απάντησε στο αίτημα της τρόικας, καθώς το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να λάβει απόφαση για το εάν θα αποδεχθεί το αίτημα για συνάντηση εργασίας ή θα το απορρίψει.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα κατά το παρελθόν είχε γίνει δεκτή από την ΕΔΕ, όταν πρόεδρός της ήταν ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τότε τις αντιδράσεις των δικηγόρων, αλλά και μερίδας δικαστών.

Πάντως, το πρωί της Δευτέρας επικράτησε αναστάτωση στο Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων), καθώς υπήρξε φήμη ότι επίκειται η έλευση της τρόικας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκδήλωσαν την πρόθεση να εμποδίσουν την είσοδο στα δικαστήρια.

Ο «συναγερμός» έληξε, καθώς έγινε γνωστό ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα του κλιμακίου να επισκεφθεί την ΕΔΕ.

Στο μεταξύ, τον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοί τους πολιτικοί και ποινικοί δικαστές (κάθοδο από την έδρα κ.λπ.) ακολούθησαν και οι διοικητικοί δικαστές, οι οποίοι δηλώνουν και αυτοί ότι θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο σε περίπτωση που η Πολιτεία προβεί σε νέες περικοπές των αποδοχών τους.

Ειδικότερα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της αποφάσισε:

1) Την αυτεπάγγελτη αναβολή της συζήτησης όλων των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας από την έναρξη του δικαστικού έτους (την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012) και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

2) Τη μη δημοσίευση, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δικαστικών αποφάσεων, πλην όλως εξαιρετικών περιπτώσεων (ασφαλιστικά μέτρα, πλειστηριασμοί κλπ).

3) Την αποχή, κατά το ίδιο διάστημα, από οποιαδήποτε διοικητικής φύσεως εργασία ή έργο, το οποίο δεν συνδέεται με τα δικαιοδοτικά καθήκοντα των διοικητικών δικαστών.

4) Τη συμμετοχή στην πανδικαστική συγκέντρωση της ερχόμενης Δευτέρας, 17 Σεπτεμβρίου 2012.

5) Την κατάθεση αγωγών στο Μισθοδικείο κατά της μείωσης των αποδοχών των δικαστών.

Την ερχόμενη Δευτέρα, πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση στις 12:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις μεγάλες πόλεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk