Ιστορία 7.000 ετών μέσα από τη συλλογή του Γεωργίου Τσολοζίδη

«Είναι ασύλληπτο πόσο πολλαπλασιάζονται οι συγκινήσεις του συλλέκτη κάθε φορά που διαπιστώνει, ότι μπορεί με τα χέρια του να διορθώσει, να αποκαταστήσει και να ξαναζωντανέψει το αγαπημένο του εύρημα», έλεγε ο Γεώργιος Τσολοζίδης, συλλέκτης από πεποίθηση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και από ιδιαίτερη αγάπη για την τέχνη, την οποία προσέγγισε με προσωπική και όχι ακαδημαϊκή, στείρα ματιά

«Είναι ασύλληπτο πόσο πολλαπλασιάζονται οι συγκινήσεις του συλλέκτη κάθε φορά που διαπιστώνει, ότι μπορεί με τα χέρια του να διορθώσει, να αποκαταστήσει και να ξαναζωντανέψει το αγαπημένο του εύρημα», έλεγε ο Γεώργιος Τσολοζίδης, συλλέκτης από πεποίθηση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και από ιδιαίτερη αγάπη για την τέχνη, την οποία προσέγγισε με προσωπική και όχι ακαδημαϊκή, στείρα ματιά.

Περισσότερα από 2000 κειμήλια έτσι, αριθμεί η συλλογή του σήμερα, ένα μέρος της οποίας περιλαμβάνεται στο επετειακό λεύκωμα εις μνήμην του συλλέκτη, που παρουσιάζεται την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ώρα 7,30 μμ). Πρόκειται για την απολογιστική αποτύπωση αποκλειστικά της Αρχαιολογικής Συλλογής του, που φέρει τον τίτλο «Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη», μία σημαντική κατάθεση στην αρχαία κληρονομιά από την πολιτιστική εταιρεία ΕΥΡΩΠΗ και την οικογένεια του συλλέκτη: Τα παιδιά του Μάτα Τσολοζίδη – Ζησιάδη και Κοσμά Τσολοζίδη.

«Εχοντας ήδη διανύσει μία διαδρομή είκοσι και πλέον ετών, μετά από πολυάριθμες εκθέσεις, δανεισμούς, δωρεές και εκδόσεις και με αφορμή το κλείσιμο δέκα ετών από το θάνατο του Γεωργίου Τσολοζίδη, πήραμε την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πονήματος συνολικής παρουσίασης του έργου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Μάτα Τσολοζίδη – Ζησιάδη, συλλέκτρια η ίδια και διαχειρίστρια της συλλογής. Προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα εκδοτικό πόνημα που προβάλλει με σαφήνεια τη διαχρονική πορεία της ανθρώπινης προσπάθειας στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου για παραπάνω από επτά χιλιετίες, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική παρουσίαση των κειμηλίων».

Πράγματι στο λεύκωμα περιλαμβάνονται επιλεγμένα έργα, που χρονολογικά ξεκινούν από την Νεολιθική εποχή και φθάνουν ως τους Μεταβυζαντινούς χρόνους συνοδευμένα πάντοτε από την αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση. Οσον αφορά την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια της έκδοσης έχουν γίνει από τον καθηγητή κ. Μάριο Tιriade Ελευθεριάδη.
Ελληνας της Διασποράς, γεννημένος το 1928 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου παρέμεινε έως το 1955, οπότε μετοίκησε στην Αθήνα όπου και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ασκώντας την οδοντιατρική ως βιοπορισμό ο Γεώργιος Τσολοζίδης ήταν συλλέκτης ήδη από τα νεανικά του χρόνια. Τα πρώτα αντικείμενα ήταν κυρίως φαραωνικά, ελληνιστικά και κοπτικά και αυτά αποτέλεσαν στη συνέχεια, όταν ήρθε στην Αθήνα τον πυρήνα της συλλογής του, η οποία διευρύνθηκε σταδιακά μέσω αγορών ή ανταλλαγών. Και το αποτέλεσμα είναι να συνιστά πλέον η συλλογή μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις ανάδειξης του ευρέος πολιτισμικού φάσματος σε μια διαδρομή 7.000 ετών για την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
Καθοριστικό στοιχείο για τη γέννηση της συλλογής άλλωστε ήταν το γεγονός, ότι από τα πρώτα βήματα δραστηριοποίησής του στην Αθήνα ο Γεώργιος Τσολοζίδης απέκτησε επισήμως την άδεια συλλέκτη, κατοχυρώνοντας με θεσμικό τρόπο την πεποίθησή του, πως όλα αυτά τα αποκτήματα δεν αποτελούν παρά παρακαταθήκη δημόσιας αξιοποίησης, ευθύνης και παιδείας, πολύ περισσότερο από κατοχή ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης μάλιστα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς περιλαμβάνεται και η πολύ προσωπική του εμμονή για την αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων από το χρόνο κειμηλίων. Λειτούργησε έτσι και ως συντηρητής περιθάλποντας τα αντικείμενα όπως ως γιατρός φρόντιζε τους ασθενείς του…
Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση του λευκώματος ομιλητές θα είναι η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κυρία Αναστασία Λαζαρίδου, ο επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Νικόλαος Καλτσάς και η συλλέκτης κυρία Μάτα Τσολοζίδη – Ζησιάδη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk