Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ευρώπη

Υπό το βάρος της δυσφορίας για τις διαδηλώσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, λόγω ταινίας που προσβάλλει τον Μωάμεθ, ξεκινά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες. To πρωί της Πέμπτης, τον Μούρσι υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντάνται επίσης με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και την ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον.

Υπό το βάρος της δυσφορίας για τις διαδηλώσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, λόγω ταινίας που προσβάλλει τον Μωάμεθ, ξεκινά ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

To πρωί της Πέμπτης, τον Μούρσι υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Ο αιγύπτιος πρόεδρος συναντάνται επίσης με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και την ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Aστον.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με τη νέα κυβέρνηση του Καΐρου, την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη μετά την πτώση του Μουμπάρακ, αλλά θέλουν διαβεβαιώσεις πως η Αίγυπτος θα παραμείνει σύμμαχος και θα λειτουργήσει ως «οδηγός» μετριοπαθούς ισλαμικής διακυβέρνησης στην περιοχή.

Στην Αίγυπτο βρίσκεται σε διαβούλευση το νέο Σύνταγμα, και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν με ενδιαφέρον την ενημέρωση για τις κατευθύνσεις που θα πάρει ο νέος αιγυπτιακός κατασταστικός «χάρτης».

Παράλληλα, το Κάιρο βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για πρόγραμμα οικονομικής στήριξης -ελπίζοντας σε συμφωνία για πρόγραμμα 4,8 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του χρόνου- ενώ έχει ήδη ζητήσει βοήθεια 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις συναντήσεις του Μούρσι θα βρεθεί επί τάπητος το θέμα της οικονομικής στήριξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αγροτικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης ιδιωτικών επενδύσων στην Αίγυπτο. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα επαναλάβει επίσης τη φιλοδοξία του Καΐρου να αναπτυχθεί στις βιομηχανίες φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αργότερα εντός του μήνα, ο αιγύπτιος πρόεδρος θα επισκεφτεί και την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk