Ομπάμα ή Ρόμνι; Η νικη περνά από το…Facebook!
Που θα κριθούν οι αμερικανικές εκλογές του Νοέμβριου; Μα φυσικά στο…Facebook! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα αμερικανικού πανεπιστήμιου που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Πολύ περισσότερο, τα κοινωνικά δίκτυα αυξάνουν την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες – κάτι που όπως λένε οι επιστήμονες θα φανεί τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Περίπου 611.000 χρήστες (το 1%) έλαβαν ένα απλώς «ενημερωτικό μήνυμα» που τους προέτρεπε να ψηφίσουν. Το 98% των χρηστών (κάπου 60 εκατ. άνθρωποι) έλαβαν ένα «κοινωνικό μήνυμα» που τους προέτρεπε να κάνουν το ίδιο, μόνο που εδώ στο μήνυμα είχαν προστεθεί και οι φωτογραφίες έξι φίλων τους στο Facebook που είχαν πατήσει το κουμπί «Ψήφισα», ενώ το υπόλοιπο 1% των χρηστών δεν έλαβε κανένα μήνυμα, ενημερωτικό ή κοινωνικό.
«Φαίνεται πως ένα μήνυμα σε ένα κοινωνικό δίκτυο μπορεί να τετραπλασιάσει την επίδραση του μηνύματος», επισημαίνει ο Τζέιμς Φάουλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο κι επικεφαλής της έρευνας, καταλήγοντας πως «η μελέτη μας δείχνει πως τα ιντερνετικά δίκτυα όπως το Facebook είναι πανίσχυρα, αλλά από την άλλη πλευρά, οι κοινωνικές μας επαφές στο πραγματικό κόσμο είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στη συμπεριφορά μας».
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και κοινωνιολόγους, το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβριου θα καθοριστεί κατά μεγάλο βαθμό από την όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη εμπλοκή των δυο αντιπάλων, του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ, με τα κοινωνικά δίκτυα.
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη το διαδικτυακό προβάδισμα, αφού η σελίδα του στο Facebook έχει 28,5 εκατ. likes, ενώ αυτή του Μιτ Ρόμνεϊ συγκεντρώνει μόλις 6,7 εκατομμύρια. Στο Τwitter ο Ομπάμα έχει 19,6 εκατομμύρια followers έναντι 1,1 εκατομμυρίων του Ρόμνεϊ.
Πριν μερικές ημέρες, η ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών έσπασε όλα τα ρεκόρ συζητήσεων για πολιτικά γεγονότα στο twitter: αμέσως μετά το τέλος της στέλνονταν 52.756 τουίτ (σχόλιο) το λεπτό που τη σχολίαζαν, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου εστάλησαν συνολικά 9,5 εκατ. τουίτ!

