Απαγωγή ή όχι;
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Ορισμένοι επιμένουν ότι το βίντεο περνά ένα διαφορετικό μήνυμα που οδηγεί αναπόφευκτα και στο συμπέρασμα ότι ο καθένας μπορεί ανενόχλητος να κλέψει ένα άγαλμα ή να απαγάγει ένα παιδί και να σταθεί στο ότι δεν υπάρχει φύλαξη στο χώρο. «Εγινε μεγάλη συζήτηση για το άγαλμα που θα επιλέγαμε. Καταλήξαμε στη Φρασίκλεια ακριβώς επειδή είναι ένα άγαλμα βαρύ που δεν μπορεί να φύγει, -πόσο μάλλον να εξαφανιστεί στο λεπτό- χωρίς τη χρήση μηχανημάτων. Θέλαμε η εικόνα να είναι μη ρεαλιστική και να κινείται στο επίπεδο του συμβολισμού», απαντά σε αυτή την εκδοχή η Δέσποινα Κουτσούμπα.
Η ιδέα για το σποτ ξεκίνησε στο πλαίσιο της καμπάνιας που είχε αναλάβει και διενεργεί τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα που αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Δυστυχώς, μετά τις κλοπές στην Πινακοθήκη και στο παλαιό μουσείο της Ολυμπίας δεν υπήρξε καμία μέριμνα. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα δεν σόκαρε την κοινή γνώμη μόνο το γεγονός ότι είχαν κλέψει 72 αντικείμενα από το μουσείο -πάρα πολύ σημαντικά για την ιστορία του Ιερού και αναντικατάστατα-, αλλά και το γεγονός ότι η ληστεία ήταν ένοπλη. Σκεφτήκαμε όλοι δηλαδή ότι υπήρχε κίνδυνος και για τις ζωές των εργαζομένων», μου εξηγεί η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΑ και προσθέτει: «Είναι ιδιαίτερα προβληματικό να μας ενοχλεί η εικόνα και να μην μας ενοχλεί η πραγματικότητα. Το ότι όντως έγιναν οι κλοπές δηλαδή. Δεν περίμενε ο κόσμος ή η διεθνής κοινότητα να μάθει για αυτές από το σποτ του ΣΕΑ. Στόχος μας δεν ήταν να θυμίσουμε τις κλοπές, αλλά την ευθύνη του καθενός μας».
Σύμφωνα με την ίδια, για το συγκεκριμένο σποτ είχε δοθεί άδεια το Μάρτιο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού ο σύλλογος είχε καταθέσει το σενάριο και αφού είχε ενημερωθεί η τότε πολιτική ηγεσία. Εκείνη τη στιγμή όμως δεν χρειαζόταν άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τον Απρίλιο όμως, βγήκε νέα υπουργική απόφαση που ανάγκαζε κάθε κινηματογράφηση που διενεργείται στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία να περνά και από το ΚΑΣ. «Όταν καταθέσαμε ολοκληρωμένο το σποτ το Μάιο πια, το μουσείο δεν μπορούσε να μας δώσει την τελική έγκριση. Το ΚΑΣ δεν έλαβε υπόψιν του ότι υπήρχε προέγκριση. Το συγκεκριμένο σποτ γυρίστηκε με την εθελοντική συμμετοχή όλων -και των μελών του συλλόγου και των κινηματογραφιστών. Δεν θα παίρναμε το ρίσκο να βάλουμε τόσο κόσμο να δουλέψει δωρεάν, εάν δεν ήταν διασφαλισμένο το αποτέλεσμα της δουλειάς του», λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα.
«Πιστεύω ότι το Υπουργείο και το ΚΑΣ θα πρέπει να κάνουν κάτι για όλα αυτά και αν καταλήγουν στο ότι το συγκεκριμένο σποτ δεν πετυχαίνει το σκοπό του, καλό θα είναι να γυρίσουν ένα δικό τους. Ας κάνουν κάτι όμως. Έχουμε 25% αύξηση λαθρανασκαφών τα τελευταία 2 χρόνια. Θα το κρύψουμε και αυτό; Δεν κάνεις κάτι όταν κρύβεις κάτι κάτω από το χαλί. Κάνεις κάτι όταν το αντιμετωπίζεις», καταλήγει η ίδια.

