Die Zeit: Απαράδεκτες οι συνθήκες παροχής ασύλου στην Ελλάδα

Την στάση της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της παροχής ασύλου καταγγέλει η Γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία αρνείται κατά κανόνα να δεχθεί τις δηλώσεις των προσφύγων, θεωρώντας της συλλήβδην ψευδείς, ενώ και το κράτος δεν κάνει τίποτα για να επιλύσει το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αστυνομικών φαίνεται να ψηφίζει υπέρ της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Την στάση της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της παροχής ασύλου καταγγέλει η Γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία αρνείται κατά κανόνα να δεχθεί τις δηλώσεις των προσφύγων, θεωρώντας της συλλήβδην ψευδείς, ενώ και το κράτος δεν κάνει τίποτα για να επιλύσει το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αστυνομικών φαίνεται να ψηφίζει υπέρ της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Το άρθρο αναφέρεται στην ευκολία με την οποία οι μετανάστες, φτάνοντας στην Τουρκία, βρίσκουν κάποιον που τους βοηθά να περάσουν στην Ελλάδα.

Αναφορά γίνεται και στην καταστροφή του τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και στην επίθεση που δέχθηκε ο Αιγύπτιος ψαράς Αμποζεέντ Μουμπάρακ, ο οποίος διαμένει στον Πειραιά, από άνδρες της Χρυσής Αυγής.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος, κάνει λόγο για ένα με δύο εκατομμύρια μεταναστών στην Ελλάδα, το 75% των οποίων είναι παράνομοι. Κατά την άποψή του οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν στην παρανομία και πωλούν ναρκωτικά. Ο Μαρκόπουλος εμφανίζεται δύσπιστος αναφορικά με τις ειδήσεις που αφορούν επιθέσεις σε μετανάστες και τονίζει ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Αν ήταν στο χέρι του, θα άφηνε τα σύνορα ανοικτά, ώστε να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι τι συμβαίνει.

Στην Ελλάδα της κρίσης, οι Έλληνες περιμένουν μαζί με αλλοδαπούς στις ουρές των συσσιτίων ή για να λάβουν δωρεάν περίθαλψη από τους Γιατρούς του Κόσμου. Η Χρυσή Αυγή όμως, διοργανώνει διανομή τροφίμων μόνον για Έλληνες στην Πλατεία Συντάγματος. Συχνά-πυκνά ακούγεται η φράση «Η Ελλάδα πάνω απ’ όλα». Οι άνθρωποι παίρνουν λάδι, αλεύρι, γάλα και νερό και αποχωρούν ανακουφισμένοι.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Το ρεύμα της μετανάστευσης προς την Ελλάδα έχει ενισχυθεί, λόγω της καλής φύλαξης των συνόρων στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Εννέα στους δέκα πρόσφυγες, οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη, διασχίζουν τον ποταμό Έβρο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα σε κρίση, η οποία δεν διαθέτει ένα σύστημα παροχής ασύλου, που να λειτουργεί αξιόπιστα και να μπορεί να διαπιστώσει ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος όχι. Η χώρα ποτέ δεν προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα. Γι’ αυτό και πλέον η Γερμανία δεν επαναπροωθεί μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Ομάδες που παρέχουν βοήθεια, όπως η οργάνωση Pro Asyl, δεν ικανοποιούνται από αυτήν την παθητική στάση: «Θα ήταν μία πράξη ανθρωπισμού, άνθρωποι που χρειάζονται προστασία, όπως είναι οι οικογένειες παιδιά ή παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους, να μοιραστούν με βάση ανθρωπιστικά κριτήρια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Θα ήταν και μία ένδειξη της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα», τονίζει ο Κάρλ Κοπ, υπεύθυνος της Pro Asyl για την Ευρώπη.

»Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα», δηλώνει ο Γεώργιος Σαλαμάγκας, επικεφαλής των αστυνομικών αρχών στην Ορεστιάδα. Κατά τον Σαλαμαγκα, το 2009 συνελήφθησαν 3.500 μετανάστες και η κατάσταση ήταν »σχετικά ελεγχόμενη». Το 2010 συνελήφθησαν 36.000, ενώ πέρυσι ο σχετικός αριθμός ανήλθε σε 28.230. »Φυσικά και γνωρίζουμε ότι όλοι θέλουν να πάνε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όταν τους απελευθερώνουμε», λέει ο Σαλαμάγκας.

Πράγματι, γίνεται λόγος για »απελευθέρωση», καθώς όλοι, ακόμα και τα παιδιά, αντιμετωπίζονται ως φυλακισμένοι. ΜΚΟ και οργανώσεις βοήθειας της εκκλησίας, όπως το Οικουμενικό Πρόγραμμα των Προσφύγων, τονίζουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, αλλά πολιτική απελάσεων. Το μόνο που ενδιαφέρει τις αρχές είναι να ξεφορτωθούν το γρηγορότερο δυνατό τους μετανάστες. Οι δικηγόροι που επισκέπτονται τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής κάνουν λόγο άλλοτε για την υποχρέωση της ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλοτε για την υποχρέωση της ΕΕ να πιέσει την Ελλάδα.

Σε έγγραφο του Οικουμενικού Προγράμματος των Προσφύγων, το οποίο εστάλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει σύστημα ασύλου στην Ελλάδα, στον βαθμό που τη σχετική διαδικασία έχει αναλάβει η αστυνομία. Ο λόγος είναι ότι η αστυνομία διαπνέεται από τη νοοτροπία ότι όλοι οι μετανάστες λένε ψέματα και κανείς τους δεν είναι πρόσφυγας. Οι εκλογικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι αστυνομικοί στην Ελλάδα κατά πλειοψηφία ψηφίζουν υπέρ της Χρυσής Αυγής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk