Σήμα από τη Λισσαβόνα

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά του εκεί

Σήμα από τη Λισσαβόνα | tovima.gr

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά του εκεί εκπροσώπου του, απεφάνθη ότι «αν γίνονται μόνο περικοπές στον προϋπολογισμό η οικονομία δεν θα επιβιώσει» και συνέστησε «να χαλαρώσουν οι στόχοι μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος». Έτσι θα επιτραπεί φέτος στη Λισσαβόνα έλλειμμα 5% και 4,5% για το 2013, παρ’ ότι στο εκεί μνημόνιο προβλεπόταν έλλειμμα 4,5% για φέτος και 3% το 2013. Ουσιαστικά δίδεται περισσότερος χρόνος στην Πορτογαλία να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της και ουσιαστικά ο στόχος δημοσιονομικής ισορροπίας μετατίθεται για το 2014.

Η εξέλιξη είναι ενθαρρυντική και ίσως ενδεικτική της μεταβολής των αντιλήψεων. Έπειτα από μακρά διαπάλη, ακόμη και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αντιλαμβάνονται ότι σε περιόδους ύφεσης η εμμονή στη γραμμή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και η μακρόχρονη εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών, σκοτώνει τις οικονομίες.

Το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε χρόνο στην Πορτογαλία, αν και δεν προδικάζει τίποτε, δείχνει ότι κάτι ανάλογο μπορεί να προσφερθεί και σε μας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν διαπιστώνεται ότι η τρέχουσα δημοσιονομική διαχείριση, με τα υπάρχοντα μέτρα αποδίδει και δημιουργεί από μόνη της συνθήκες εξασφάλισης πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μια χρονική μετάθεση, μια ενδεχόμενη αποδοχή της επιμήκυνσης του προγράμματος σταθερότητας θα έδινε ανάσες στην ελληνική οικονομία, θα ελάφρυνε το βάρος και θα προσέφερε δυνατότητες απεμπλοκής από τον φαύλο κύκλο της μακράς ύφεσης.

Η διευκόλυνση που προσφέρεται στην Πορτογαλία, αν μη τι άλλο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητά μας. Ας διεκδικήσουμε τουλάχιστον ίση μεταχείριση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk