Ο πολιτισμός της ανοχής στον ξένο

Στους αιώνες των αιώνων η ελληνική επικράτεια έχει διακριθεί για την ανοχή της προς τον ξένο, απ’ όπου

Ο πολιτισμός της ανοχής στον ξένο | tovima.gr

Στους αιώνες των αιώνων η ελληνική επικράτεια έχει διακριθεί για την ανοχή της προς τον ξένο, απ’ όπου κι αν προερχόταν, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος ή γλώσσας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι έννοιες της φιλοξενίας και του ασύλου ακόμη γεννήθηκαν εδώ.

Το τελευταίο διάστημα αυτή ακριβώς η έννοια της ανοχής προς του ξένους τείνει να αμφισβητηθεί από λαϊκιστικές ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες επενδύουν στον φόβο και στην ανασφάλεια που η κρίση γεννά. Το πρόβλημα δεν είναι αμελητέο, όσο κι αν προσπερνάται από ορισμένους ανεγκέφαλους.

Ήδη η ρατσιστική δράση της ελληνικής ακροδεξιάς, όσο μεμονωμένη και θρασύδειλη κι αν είναι, συζητείται διεθνώς, μεγεθύνεται και βεβαίως αξιολογείται αναλόγως. Θίγει την ανθρωπιστική πλευρά της κοινωνίας μας, πλήττει τον ουμανιστικό χαρακτήρα της και παραβιάζει τα ήθη της.

Αλλά και πέραν αυτών είναι και οικονομικά βλαπτική. Ποιος άραγε θα ταξιδέψει σε μια χώρα που δεν σέβεται αλλόθρησκους και αντιμετωπίζει εχθρικά όσους έτυχε να έχουν γεννηθεί στην Ασία ή στην Αφρική; Πολύ περισσότερο γιατί να επενδύσει στην Ελλάδα ένας Ασιάτης ή ένας Αραβας που νιώθει απέναντί του πρόσωπα εχθρικά και επιθετικά;

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι απλό. Τα ήθη που εισάγουν οι ακροδεξιές ομάδες είναι πρωτοφανή για την χώρα μας. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ έτσι, ούτε επιτρέπεται να μεταβληθεί σε χώρα απολίτιστων βαρβάρων.

Αυτό το κλίμα ρατσιστικού εθνικολαϊκισμού δεν μπορεί να τυγχάνει ανοχής. Η Πολιτεία, οι Αρχές, η πνευματική και εκπαιδευτική κοινότητα, ο νομικός κόσμος, ο λαός ολόκληρος πρέπει να αντιδράσουν ευθέως, χωρίς χρονοτριβή.

Τώρα προτού να είναι αργά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk