Υπέρ Ομπάμα και κατά του ευρώ οι ευρωπαίοι, δείχνει δημοσκόπηση

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει κλονίσει την αξιοπιστία του ευρώ μεταξύ των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς να θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα βλάπτει την οικονομία των χωρών τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει κλονίσει την αξιοπιστία του ευρώ μεταξύ των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς να θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα βλάπτει την οικονομία των χωρών τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Στην έρευνα «Transatlantic Trends 2012» (PDF), μια ετήσια δημοσκόπηση της κοινής γνώμης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, διαπιστώνεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα αλλά γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τον αντίπαλό του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τον Ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ.

Το 57% όσων συμμετείχαν στην έρευνα στις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Ρωσία και 12 χώρες της ΕΕ (εντός και εκτός ευρωζώνης–όχι την Ελλάδα) είπαν ότι το ευρώ ήταν ή θα ήταν κακό για την οικονομία τους.

Πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 53%.

Ιδιαίτερα αρνητικοί απέναντι στο ευρώ είναι οι κάτοικοι χωρών εκτός ευρωζώνης: το 89% των Βρετανών, το 84% των Σουηδών και το 71% των Πολωνών υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση του ευρώ από τις χώρες τους θα ήταν ζημιογόνα για την οικονομία τους.

Στην Ισπανία και τη Γερμανία, από την άλλη, μόλις ένας στους τέσσερις θα επιθυμούσαν την έξοδο της χώρας τους από την ευρωζώνη.

Παρά την οικονομική κρίση σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους (συγκεκριμένα ποσοστό 61%) θεωρούν ότι η ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καλή εξέλιξη για την οικονομία.

«Άγνωστο πρόσωπο» ο Ρόμνεϊ

Όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές, αν ψήφιζαν οι Ευρωπαίοι ο Μπαράκ Ομπάμα θα κέρδιζε με άνεση.

Το 75% είπε ότι θα ψήφιζε Ομπάμα και μόνο 8% θα στήριζε τον Ρόμνεϊ. Στη Γερμανία και τη Γαλλία μάλιστα ο Ομπάμα θα έκανε …περίπατο, αφού θα τον ψήφιζαν σχεδόν εννιά στους δέκα (87% των Γερμανών και 89% των Γάλλων).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 38% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία ενώ το 39% έχει αρνητική άποψη για αυτόν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από το ταξίδι του Ρόμνεϊ στην Ευρώπη και το Ισραήλ, τον Ιούλιο, όταν εξόργισε τους Παλαιστίνιους επειδή αποκάλεσε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους αλλά και τους Βρετανούς, όταν αμφισβήτησε κατά πόσον ήταν έτοιμοι να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

* Η δημοσκόπηση χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική οργάνωση German Marshall Fund of the USA που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης και την Compagnia di San Paolo, ένα ιταλικό ιδιωτικό ίδρυμα. Διενεργήθηκε τον Ιούνιο σε δείγμα 1.000 ατόμων από κάθε χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk