Η ολλανδική ψήφος θα κρίνει την στάση της ΕΕ στη κρίση

Προσέρχονται σήμερα στις κάλπες οι ολλανδοί ψηφοφόροι, σε μια εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα τους αντιμετωπίζει την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αφού θεωρείται τεστ για το κατά πόσον οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι αντέχουν να συνεχίσουν με τα ίδια σκληρά μέτρα λιτότητας.

Προσέρχονται σήμερα στις κάλπες οι ολλανδοί ψηφοφόροι, σε μια εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα τους αντιμετωπίζει την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αφού θεωρείται τεστ για το κατά πόσον οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι αντέχουν να συνεχίσουν με τα ίδια σκληρά μέτρα λιτότητας.
Η Ολλανδία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εμπορικό κράτος υπήρξε πάντοτε ένθερμη υποστηρίκτρια της ανοιχτής αγοράς της ευρωζώνης, όμως πολλοί ολλανδοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τον ρόλο τους στην ΕΕ αφότου ξέσπασε η κρίση χρέους, καθώς νιώθουν ότι το δικό τους εύπορο κράτος καλείται να πληρώσει ένα υπερβολικά υψηλό τίμημα για να βοηθήσει στη διάσωσης χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Οι κάλπες έχουν ανοίξει από το πρωί και όπως όλα δείχνουν αυτές οι εκλογές σε έναν αγώνα στήθος με στήθος ανάμεσα στο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το οποίο τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς (VVD) και του κεντρο-αριστερού Εργατικού Κόμματος του Ντίντερικ Σάμσομ, με τα υπόλοιπα κόμματα να ακολουθούν.
Το ολλανδικό αναλογικό σύστημα και το διχασμένο πολιτικό σκηνικό «εγγυώνται» μια κυβέρνηση συνασπισμού και όποιο κόμμα κερδίσει τις περισσότερες από τις 150 έδρες της Ολλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα ηγηθεί της επιλογής των κομμάτων που θα σχηματίσουν τον επόμενο συνασπισμό.
Ο Ρούτε είναι στενός σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και υποστηρίζει την ατζέντα λιτότητας που εκείνη έχει επιβάλλει σε ολόκληρη την ΕΕ για την αντιμετώπισης της κρίσηση χρέους. Ο Σάμσομ βρίσκεται πιο κοντά στο γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ευνοεί την αύξησης των κρατικών δαπανών ως μέσο να δοθεί ώθηση στην οικονομία.
Ο Σάμσομ ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες που ψήφισε, στη δυτική πόλη του Λέιντεν όπου διαμένει. «Οι ψηφοφόροι έχουν μόνο μία μέρα ακόμη να κάνουν την Ολλανδία δυνατότερη και περισσότερο υπεύθυνη κοινωνικά», είπε.
Ο Ρούτε λέει ότι η Ολλανδία αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη επιλογή: τη λύση της Αριστεράς για δαπάνες σε προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας ενώ τα κυβερνητικά χρέη αυξάνονται ή την προσέγγιση της λιτότητας που επιδιώκει μαζί με την Μέρκελ – μειώνοντας το έλλειμμα στον προϋπολογισμό ενόσω επενδύει σε δρόμους και την εκπαίδευση για να τονώσει την οικονομία.
«Η Γαλλία είναι μια χώρα με μεγάλα ελλείμματα, υψηλή φορολογία, χαμηλή ανάπτυξη και αυτό δεν θα ήταν καλό για την Ολλανδία. Η Γερμανία έχει την ίδια φιλοσοφία με εμάς, χαμηλό χρέος και άφθονες θέσεις εργασίας.», υποστηρίζει ο Ρούτε.

Από την πλευρά του, ο Σάμσομ υποστηρίζει ότι η προσέγγιση του Ρούτε για την αντιμετώπισης της κρίσης χρέους έχει αποτύχει σε αυτό το κράτος των 16,7 εκατομμυρίων, το ποσοστό ανεργίας των οποίων παραμένει ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης και ας αυξάνεται τους τελευταίους μήνες.
Οι εκλογές μοιάζουν με μάχη Αριστεράς – Δεξιάς ή μάλλον μεταξύ της προσέγγισης Ολάντ – Μέρκελ, σύμφωνα με πολλούς Ολλανδούς αναλυτές.
Η σημερινή ψήφος είναι η πέμπτη στην Ολλανδία μέσα σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία και οι πολιτικοί της λένε ότι θέλουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό αρκετά ισχυρό που να επιβιώσει και τα τέσσερα χρόνια της θητείας του.
Ο μειονοτικός συνασπισμός του Ρούτε κατέρρευσε τον Απρίλιο μετά από μόλις 18 μήνες στην εξουσία όταν ο λαϊκιστής πολέμιος του Ισλάμ Γκέερτ Βίλντερς απέσυρε την στήριξή του στην κυβέρνηση μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για την εκπόνηση ενός πακέτου λιτότητας με στόχο να φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμούς στα επίπεδα που ορίζει η ΕΕ.
Ο Βίλντερς προσφέρει στους ολλανδούς ψηφοφόρους την πιο ακραία επιλογή όσον αφορά την Ευρώπη: η εκστρατεία του Κόμματος της Ελευθερίας βασίστηκε στην δέσμευσή του να βγάλει την Ολλανδία από την ΕΕ και να την αποσύρει και από το ευρώ εάν κερδίσει την εξουσία. Παρόλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, το μήνυμα του κέρδισε μικρό έδαφος και αναμένεται να χάσει κάποιες από τις 24 έδρες που κατείχε στον προηγούμενο κυβερνητικό σχηματισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk