Ρουπακιώτης: Η Χρυσή Αυγή προσβάλλει τις αρχές δικαίου

Με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης αποδοκίμασε πλήρως τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πράξεις της Χρυσης Αυγής προσβάλλουν παραδοσιακές αρχές δικαίου και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης νεοφασιστικών πρακτικών στη χώρα».

Με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης αποδοκίμασε πλήρως τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πράξεις της Χρυσης Αυγής προσβάλλουν παραδοσιακές αρχές δικαίου και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης νεοφασιστικών πρακτικών στη χώρα».

Ο κ. Ρουπακιώτης επεσήμανε ότι «είναι καταδικαστέα κάθε εκδήλωση βίας και μίσους είτε κατά μεταναστών είτε κατά ελλήνων πολιτών». Εκανε επίσης λόγο για τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει «όταν κάποιοι λειτουργούν ως υποκατάστατα του κράτους».

Μάλιστα ανακοίνωσε νέα διάταξη νόμου με την οποία οι περιπτώσεις ρατσιστικής βίας θα τιμωρούνται με ποινή πάνω από τρία χρόνια, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της, οι καταδικασθέντες θα οδηγούνται δηλαδή στη φυλακή.
Υιοθετείται το βραχιολάκι περιορισμού

Νέα ρύθμιση προωθεί επίσης το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, για τους υπόδικους, αλλά ανάλογα με το αδίκημα και για καταδικασμένους, οι οποίοι θα μπορούν να μην εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή, αλλά υπό περιορισμό εκτός σωφρονιστικού καταστήματος παρακολουθούμενοι με το σύστημα γεωεντοπισμού των κρατουμένων, τα γνωστά βραχιολάκια, που εφαρμόζονται στο πόδι.

Ηδη, όπως είναι γνωστό, έχει συγκροτηθεί επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται αν το σύστημα αυτό θα εφαρμόζεται μόνο στα πλημμελλήματα ή και στα κακουργήματα που επισύρουν κάθειρξη ως δέκα χρόνια, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα το ποιός θα αναλαμβανει το κόστος για το βραχιολάκι.
Εδώλιο για τις φορολογικές υποθέσεις

Αμεση προτεραιότητα στην εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ ανακοίνωσε επίσης ο κ. Ρουπακιώτης. Παράλληλα, όπως έχει γράψει και το «Βήμα», επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Δεν αποποινικοποιείται η χρήση ουσιών

Δεν αποποινικοποιείται τελικά η χρήση ναρκωτικών ουσιών, γίνεται όμως πταίσμα όταν γίνεται σε ιδιωτικό χώρο και πλημμέλλημα σε δημόσιο χώρο.

Ευνοϊκές αλλαγές, παρά τα πρόσφατα κρούσματα, ανακοίνωσε και στο καθεστώς χορήγησης αδειών στους κρατούμενους. Οπως είπε ο κ. Ρουπακιώτης άδειες θα παίρνουν στο εξής και οι καταδικασμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών με τους ίδιους όρους με τους υπολοίπους κρατούμενους. Διαγράφονται επίσης οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και ως εκ τούτου δεν θα λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια για την απόρριψη χορήγησης αδειών ή την απόλυση υπό όρους.
Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών

Απανωτές ερωτήσεις δέχθηκε ο υπουργός και για τους μισθούς των δικαστικών λειτουργών. Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι «συμμερίζεται την άποψη ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μεώσεις στα κατώτατα κλιμάκια».

Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για το ότι οι δικαστές δηλώνουν ότι και οι ίδιοι θα συμμετέχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού υπό τις παρούσες κρίσιμες οικονομικές συνθήκες.


Για την κουκούλα

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με τη θέσπιση νόμου για να γίνει ιδιώνυμο έγκλημα η χρήση κουκούλας από διαδηλωτές ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως ακούει ότι και αυτή είναι μια σκέψη. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν είναι υπέρ της άποψης με την εμφάνιση ενός φαινομένου να πρέπει να υπάρχει αυτομάτως και νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής νέων κακουργημάτων στο δίκαιο, όπως εισηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες άλλος υπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk