Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με την θετική ψήφο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με την θετική ψήφο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Δημοκρατική Αριστερά, που είχε εκφράσει ενστάσεις ψήφισε υπέρ μετά την δέσμευση που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης θα περάσουν από τη Βουλή με νόμο, και εντάσσοντάς το στη διαδικασία για εξασφάλιση της δόσης των 31 δισ. ευρώ που αναμένεται τον Νοέμβριο.

Δριμεία κριτική δέχθηκε ωστόσο το νομοσχέδιο από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που μίλησαν για άλλη μία «στήριξη των τραπεζιτών», ενώ τα Ταμεία που επίσης υπέστησαν τεράστιες απώλειες από το PSI αφέθηκαν στο έλεός τους.

Έντονη ήταν η κόντρα και για το ΤΤ και την Αγροτική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε και το θέμα της συμφωνίας με τη Siemens.

Όλα τα ζητήματα αξιολογούνται, συμπεριλαμβανόμενου και εκείνου της ζημίας των μικροομολογιούχων από το PSI, επεσήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα προσφυγής των συνεταιριστικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο υπουργός διευκρίνισε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τα νομικά και λογιστικά ζητήματα που προκύπτουν».

Ο κ. Σταϊκούρας, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα μιλώντας για την αλλαγή στάσης των Ευρωπαϊων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την πρόοδο που σημειώνεται στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Επικαλέστηκε θετικά δείγματα επαναφοράς των δημοσιονομικών στοιχείων στους στόχους, ανακοινώνοντας πως τον Αύγουστο, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά την τελευταία διετία, πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, με το πρωτογενές έλλειμμα να έχει μειωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2012, έναντι 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Μειωμένες εμφανίζονται κατά 17,8% και οι πρωτογενείς δαπάνες του Αυγούστου σε σχέση με πέρυσι, ενώ το έλλειμμα είναι αντίστοιχα μειωμένο κατά 34%.

Ακόμη κ. Σταϊκούρας επέμεινε πως το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι, ο οποίος- όπως είπε- αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk