Από την τέταρτη εντολή στην Αργεντινή

Στο όρος Σινά, οι δέκα εντολές δόθηκαν στον Μωυσή γραμμένες πάνω σε δυο πέτρινες πλάκες. Μεταξύ αυτών

Από την τέταρτη εντολή στην Αργεντινή | tovima.gr

Στο όρος Σινά, οι δέκα εντολές δόθηκαν στον Μωυσή γραμμένες πάνω σε δυο πέτρινες πλάκες. Μεταξύ αυτών, και η τέταρτη εντολή η οποία, σε ελεύθερη μετάφραση, σημείωνε το βαρύγδουπο: έξι ημέρες να εργάζεσαι και την έβδομη να ξεκουράζεσαι. Τηρουμένων των αναλογιών και της τεχνολογικής εξέλιξης, η τέταρτη εντολή φαίνεται ότι εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο σήμερα από την Τρόικα με την μορφή e – mail καθώς αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά σε συνδυασμό με τις περαιτέρω μεγάλες περικοπές σε μισθούς. Η Τρόικα (προφανώς) χρησιμοποιεί τα δικά της οικονομετρικά μοντέλα τα οποία εκτιμούν ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτύχουν μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και να βελτιώσουν την πολλαπλώς πληγείσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Έχουμε λοιπόν και λέμε τα ακόλουθα. Από οικονομική άποψη, η εξέλιξη των μισθών επηρεάζεται θετικά και σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των τιμών, την βελτίωση της παραγωγικότητας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οικονομετρικές μας εκτιμήσεις (τις οποίες μπορεί εύκολα να επαληθεύσει η Τρόικα καθώς έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σήμερα, με τις αλλεπάλληλες μισθολογικές μειώσεις, το επίπεδο μισθών στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου 15% – 20% κάτω από το επίπεδο μισθών που δικαιολογούν οι προαναφερθείσες συνιστώσες του εισοδήματος. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι αυτή η «άδικη» συμπίεση των μισθών θα έδινε ώθηση στην ανταγωνιστική εικόνα της οικονομίας αποτελώντας παράλληλα ανάχωμα στην ανεργία. Δυστυχώς, οι μεγάλες μισθολογικές μειώσεις επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα της εργασίας με αποτέλεσμα να εξατμίζονται τα όποια ανταγωνιστικά οφέλη τα οποία θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την αύξηση της ανεργίας. Στις συνθήκες αυτές, η όποια αύξηση των ωρών εργασίας (εάν αυτό αληθεύει) την στιγμή κατά την οποία οι μειώσεις των μισθών είναι μεγάλες, δεν πρόκειται να αποδώσει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παρακάμψει την κριτική περί χρηματοδότησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ακολουθώντας ευρεία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας, για παράδειγμα, εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες με την προϋπόθεση ότι αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά σε εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας (όπως τηλεπικοινωνίες και ιατρικός/φαρμακευτικός εξοπλισμός). Ταυτόχρονα βέβαια, το ελληνικό κράτος πρέπει να προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας που προκύπτουν από την αναποτελεσματικότητα του κράτους (πολυνομία, γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος). Καθώς λοιπόν ζηλεύουμε την Αργεντινή, σημειώνουμε ότι είμαστε ήδη εκεί. Πράγματι, οι δείκτες αναποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας (τους οποίους επεξεργάζεται η World Bank) βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο της Αργεντινής πριν από τη χρεοκοπία της στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, στο University of Liverpool

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk