Βεστερβέλε: Καλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη η απόφαση για τον ΕΣΜ

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτισε την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγκρίνει την υιοθέτηση από το Βερολίνο των μηχανισμών στήριξης της ζώνης του ευρώ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτισε την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγκρίνει την υιοθέτηση από το Βερολίνο των μηχανισμών στήριξης της ζώνης του ευρώ.

«Είναι μια ευφυής απόφαση μέσα στο φιλοευρωπαϊκό πνεύμα του συντάγματός μας. Η δουλειά μας για το ευρώ και την Ευρώπη συνεχίζεται», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Επιπλέον ο υπουργός χαρακτήρισε «καλό και απαραίτητο» το όριο που τέθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ΕΣΜ επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να ζητάει κανείς υπερβολικά πολλά από τη γερμανική δύναμη κρούσης».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο «επιβεβαίωσε την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης», εκτιμώντας πως είναι σύμφωνη προς τον θεμελιώδη νόμο (δηλαδή το Σύνταγμα), επισήμανε ο Βεστερβέλε.

«Είναι καλό για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Προχωρήσαμε σημαντικά για να ξεπεράσουμε την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη», κατέληξε.

Νωρίτερα, την Τετάρτη στην πολυαναμενόμενη απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο είπε «ναι» στον ΕΣΜ θέτοντας όμως μία «οροφή» στο ποσό της συμμετοχής της Γερμανίας και ζητώντας η γερμανική Βουλή να γνωρίζει τις κινήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Ο γερμανός πρόεδρος μπορεί πλέον να κυρώσει τη συμμετοχή του Βερολίνου στον ESM με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ο μόνιμος μηχανισμός να μπει χωρίς άλλα εμπόδια σε λειτουργία.

* Την απόφαση χαιρέτησε και ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος επισήμανε ότι «μας επιτρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης μέσα από την πιθανότητα παρέμβασης του ΕΣΜ. Σε ό,τι μας αφορά, είναι μια καλή είδηση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk