Πέντε μόλις αμύγδαλα την ημέρα, με τη φλούδα τους, λειτουργούν ως φυσικό αντιβιοτικό κατά των ιώσεων, προστατεύουν την καρδιά και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Το αμύγδαλο το κοινό το έφεραν πρώτοι οι Ρωμαίοι από τη Μικρά Ασία και στην αρχαιότητα γνώριζαν ήδη τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε πρωτεΐνη και με περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Β2 από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, το γάλα που θα φτιάξουμε μουλιάζοντας τους καρπούς σε νερό μπορεί να υποκαταστήσει με τον πιο θρεπτικό τρόπο το αγελαδινό σε όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Εύκολα σοκολατάκια
Λιώνουμε σε μπεν μαρί 1 κιλό κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος μαζί με 1 κ.γ. σπορέλαιο. Προσθέτουμε 1 κιλό αμύγδαλα καβουρδισμένα με τη φλούδα τους και με μικρό κουταλάκι τα τοποθετούμε σε μπουκίτσες σε ένα ταψί που θα στρώσουμε με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σουμάδα
Λιώνουμε στο multi 200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα. Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με 3 φλ. νερό και τα περνάμε από τουλπάνι στύβοντας καλά. Σε κατσαρολάκι βράζουμε ½ κιλό ζάχαρη μαζί με το αμυγδαλόνερο και 1 επιπλέον φλ. νερό, μέχρι να γίνει σιρόπι, για 15 λεπτά. Φυλάμε τη σουμάδα σε μπουκάλι στο ψυγείο. Περίπου 1-2 δάχτυλα ανά ποτήρι αρκούν. Συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό.

Κοτόπουλο με αμύγδαλα
Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε μερίδες με ½ φλ. ελαιόλαδο και 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σβήνουμε με 1 ποτήρι κρασί, προσθέτουμε 1 κ.γ. κουρκουμά, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο, 1 ξύλο κανέλας και 1 φλ. ξερά βερίκοκα. Μόλις μαλακώσει, ρίχνουμε 2 κ.σ. μέλι και 1 φλ. λευκά αμύγδαλα καβουρδισμένα, ανακατεύουμε και σε 1 λεπτό σερβίρουμε.