Προϋπολογισμός ελπίδας, απολογισμός ανέχειας και ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος

Προϋπολογισμός ελπίδας, απολογισμός ανέχειας και ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος | tovima.gr

Ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί πρόωρα από το Ελληνικό κοινοβούλιο αποτελεί ισως το πιο σκληρό κείμενο που θα υπάρξει ποτέ για την Ελληνική κοινωνία. Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί από μόνα τους τα μέτρα είναι ήδη σκληρά αλλά έχουν προηγηθεί ήδη πολύ χειρότερα με τα νέα μπροστά στα προηγούμενα να φαντάζουν μικροσκοπικά. Φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και φυσικά, η όλη κατάσταση δεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία αλλά φθείρει και το ΠαΣοΚ και τη ΔημΑρ.

Ο προϋπολογισμός είναι εύκολο να εφαρμοστεί στα λόγια όμως στα έργα είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Γιατί πολύ απλά η Ελλάδα βγαίνει από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση χωρίς αναπτυξιακές βάσεις και προοπτικές. Τα χρήματα μπορεί να βρεθούν όμως η διαδικασία θα βγάλει λαβωμένη την Ελληνική κοινωνία, σε τέτοιο σημείο που πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες της επιβίωσης τους. Ως προς το κράτος αν δεν μπορέσει να κινηθεί με γνώμονα την ανάπτυξη δεν θα βγει από το αδιέξοδο με μαθηματική ακρίβεια.

Δυστυχώς, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για αλλαγή και ανατροπή της κατάστασης. Και φυσικά, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις συνθήκες και με το κλείσιμο της αυλαίας των Αμερικάνικων εκλογών η Ευρώπη δεν θα στηρίξει εμπράκτως τη χώρα, γιατί πολύ απλά θα έχει διαφύγει ο πολιτικός κίνδυνος επέκτασης της κρίσης. Η διαχείριση της κατάστασης μοιραία θα οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικών πρωταγωνιστών.

Όπως και να καταλήξει η διαχείριση της οικονομίας η συγκυβέρνηση ήδη έχει χρεωθεί σοβαρά βάρη. Κάποια ζητήματα δεν μπορούν να ανατραπούν. Όποια πολιτική και αν ακολουθηθεί μετέπειτα. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να πείσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ότι έχουν καταλήξει σε σωστές θέσεις. Βέβαια, κατά την προσωπική μου άποψη τα κόμματα θα εξελιχθούν σε σχηματισμό με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, Αντιπρόεδρο τον κ. Βενιζέλο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κουβέλη…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk