Κεφαλογιάννη: Τρεις προτεραιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού

Παρεμβάσεις άμεσου χαρακτήρα που αφορούν στην απόσυρση παλαιών ξενοδοχείων, τη στελέχωση Ειδικής Υπηρεσίας Τουριστικών Επενδύσεων (one stop shop) και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) την Τρίτη

Παρεμβάσεις άμεσου χαρακτήρα που αφορούν στην απόσυρση παλαιών ξενοδοχείων, τη στελέχωση Ειδικής Υπηρεσίας Τουριστικών Επενδύσεων (one stop shop) και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) την Τρίτη.

Η κυρία Κεφαλογιάννη συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Ν. Καραχάλιο και τον κ. Χ. Κοκκώση, αναφέρθηκε σε τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί κατά προτεραιότητα η στρατηγική του υπουργείου για την ανάπτυξη του τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προβλεφθεί η επιβολή ειδικού τέλους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των πεπαλαιωμένων και εγκαταλελειμμένων τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με φθίνουσα ζήτηση σε τουριστικά καταλύματα, αλλά αυξημένη ζήτηση σε παραθεριστική κατοικία. Το υπουργείο ολοκληρώνει άμεσα τις απαιτούμενες εκτελεστικές και διοικητικές πράξεις και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ τον επόμενο μήνα θα ορίσει μια ή δυο περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο απόσυρσης παλαιών ξενοδοχείων.
Για να υπάρχει συντονισμός και ενιαία τουριστική πολιτική για τις επενδύσεις, ενσωματώθηκε στο υπουργείο η Γενική Γραμματεία Τουριστικών Επενδύσεων και Υποδομών και στελεχώνεται άμεσα ειδική υπηρεσία τουριστικών επενδύσεων. Εμφαση θα δοθεί, όπως τόνισε η υπουργός, στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, επηρεάζοντας και την αναθεώρηση του επενδυτικού νόμου.
Για την αντιμετώπιση της εποχικότητας προωθούνται μέτρα ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού, με αιχμή σε πρώτη φάση τον ιατρικό τουρισμό για τον οποίο έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Μάλιστα την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαβούλευση της υπουργού με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και την ομάδα που έχει αναλάβει τη μελέτη για τον Ιατρικό τουρισμό, με ορίζοντα την κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου τους επόμενους μήνες. Ειδικά για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού συμφωνήθηκε η εξέταση κοινών δράσεων, με βάση την πρόταση που είχε υποβάλει πέρυσι η ΠΟΞ στο υπουργείο Παιδείας, για τη θεσμοθέτηση περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας την Καθαρά Δευτέρα, με το κλείσιμο των σχολείων τις τέσσερις ημέρες μετά την αργία.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας ο πρόεδρος κ. Ι. Ρέτσος, έθεσε στην υπουργό μια σειρά θεμάτων που εκκρεμούν. Μεταξύ αυτών είναι η αποπληρωμή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους» στους δικαιούχους για τα έτη 2009, 2010 και 2011, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με εφαρμοστικές/διευκρινιστικές εγκυκλίους στον νόμο «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος» που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, τα παράνομα τουριστικά καταλύματα και η ανάγκη καμπάνιας προβολής της χώρας, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν πρέπει να μείνει για τέταρτη χρονιά χωρίς καμπάνια».
Παράλληλα ζητήθηκε η συνδρομή της για θέματα που θα υποβληθούν σε προσεχή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και αφορούν στη λειτουργία και βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, όπως το κόστος πετρελαίου θέρμανσης, η ρευστότητα και η ρύθμιση δανείων.
Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης για τα Boutique ξενοδοχεία που είχε υποβληθεί από την ΠΟΞ το 2008. Ενόψει μάλιστα της αστεροποίησης που επεξεργάζεται το ΞΕΕ έγινε πρόταση να δημιουργηθεί μια κατηγορία ειδικά για τα Boutique ξενοδοχεία, καθώς το είδος αυτό μπορεί να ενισχύσει και το brand της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk