Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι ένα είδος καρχαριών που αποκαλούνται και «καρχαρίες- λεμόνι» αναπτύσσουν διάφορες ικανότητες παρακολουθώντας ο ένας τον άλλο. Πρόκειται για μια κοινωνική συμπεριφορά που παρατηρείται για πρώτη φορά στους χονδριχθύς. Πρόκειται για τα ψάρια που διαθέτουν σπόνδυλους από χόνδρο, σαγόνια και ζευγαρωτά πτερύγια.

Το χρώμα

Οι καρχαρίες Negaprion brevirostris ή αλλιώς κίτρινοι καρχαρίες φτάνουν σε μήκος τα τρία μέτρα και ζουν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές τόσο του Ατλαντικού όσο και του και Ειρηνικού Ωκεανού. Οι ειδικοί τους έδωσαν το όνομα «καρχαρίες- λεμόνι» επειδή όταν το ηλιακό φως πέφτει πάνω τους προσδίδει ένα κιτρινωπό χρώμα παρόμοιο με εκείνο των λεμονιών.

Βλέπω και μαθαίνω

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι οργάνωσαν πειράματα για να μελετήσουν τη συμπεριφορά αυτών των καρχαριών. Αρχικά οι ερευνητές εκπαίδευσαν ενήλικους «λεμονοκαρχαρίες» ώστε να βρίσκουν την τροφή τους αφού πρώτα είχαν ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένα «βήματα» και είχαν κάνει εκτελέσει κάποιες ενέργειες μέσα σε ελεγχόμενο χώρο.

Στη συνέχεια δημιούργησαν δύο ομάδες καρχαριών. Η πρώτη αποτελείτο από τους εκπαιδευμένους καρχαρίες και ανήλικους καρχαρίες. Η δεύτερη αποτελείτο από ανήλικους καρχαρίες αλλά και ανεκπαίδευτους ενήλικους. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ανήλικοι καρχαρίες που ανήκαν στην ομάδα των εκπαιδευμένων ενήλικων μάθαιναν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά να ολοκληρώνουν τις κινήσεις ανεύρεσης της τροφής από ό,τι οι ανήλικοι της ανεκπαίδευτης ομάδας.

«Πιστεύω ότι είναι ένα συναρπαστικό εύρημα. Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι νεαροί καρχαρίες-λεμόνι μπορούν να αναγνωρίζουν και να υιοθετούν συμπεριφορές κοιτάζοντας τους άλλους καρχαρίες της ομάδας τους» αναφέρει ο καθηγητής Τριστάν Γκάτριτζ, επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Animal Cognition».