Ερευνητές στη Βρετανία αναπτύσσουν μια επαναστατική μέθοδο εξαφάνισης των ρυτίδων. Η μέθοδος βασίζεται στη έγχυση βλαστικών κυττάρων κάτω από το δέρμα με στόχο τη δημιουργία νέων κυττάρων που θα ενισχύουν την ελαστικότητά του. Τα βλαστικά κύτταρα θα προέρχονται από το αίμα του ίδιου του ατόμου που θέλει να απομακρύνει τις ρυτίδες του.

Οι θαυματουργοί ινοβλάστες

Τη νέα μέθοδο αναπτύσσουν ερευνητές της εταιρείας Pharmacells που εδρεύει στη Γλασκόβη και υποστηρίζουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η πρώτη κλινική δοκιμή.

«Το δέρμα έχει μια φυσική ελαστικότητα η οποία υποστηρίζεται από μια κατηγορία κυττάρων που είναι γνωστή με το όνομα ινοβλάστες. Η ικανότητα του οργανισμού να παράγει αυτό το ελαστικό υλικό περιορίζεται καθώς ο άνθρωπος γερνάει επειδή ο αριθμός των ινοβλαστών μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Εισάγοντας μεγάλο αριθμό βλαστικών κυττάρων στα σωστά σημεία αυξάνουμε την ικανότητα του οργανισμού να παράγει το ελαστικό υλικό. Βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της μεθόδου αλλά ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές μέσα στους επόμενους 12 μήνες» αναφέρει ο Αθολ Χάας, διευθύνων σύμβουλος της Pharmacells. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών θα γίνει σε κλινική του Χονγκ Κονγκ.

Η τεχνική

Οι ερευνητές της Pharmacells χρησιμοποιούν μια νέα τεχνική επεξεργασίας ενός μη διαφοροποιημένου τύπου κυττάρων που θυμίζουν τα βλαστικά κύτταρα μιας βλαστοκύστης. Τα κύτταρα αυτά μπορούν εν συνεχεία να αναπτυχθούν σε κύτταρα πολλών διαφορετικών ιστών του σώματος. Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος τύπος κυττάρου για θεραπεία και η εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορεί ,με τη βοήθειά του, να αναπτύξει θεραπείες για καρδιοπάθειες και οστεοαρθρίτιδα.