Γιατί είμαστε διεφθαρμένοι;

Ας βρίσουμε εν χορώ τους πολιτικούς: είναι κλέφτες και φτιάχνουν νόμους που συγκαλύπτουν τις απατεωνιές τους. Είναι διεφθαρμένοι – πλέον και με τη βούλα. Η Ελλάδα μπήκε σε επιτήρηση μέχρι το τέλος του χρόνου από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Γιατί είμαστε διεφθαρμένοι; | tovima.gr

Ας βρίσουμε εν χορώ τους πολιτικούς: είναι κλέφτες και φτιάχνουν νόμους που συγκαλύπτουν τις απατεωνιές τους. Είναι διεφθαρμένοι – πλέον και με τη βούλα. Η Ελλάδα μπήκε σε επιτήρηση μέχρι το τέλος του χρόνου από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αιτία «η παντελής ανεπάρκεια που παρουσιάζει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων». Η Επιτροπή προ διετίας είχε πει ότι για να γίνουμε λιγότερο κλέφτες ως έθνος θα πρέπει να εφαρμοστούν κάποια πραγματάκια. Τα αρίθμησε μάλιστα: 27 συνολικά. Πόσα από αυτά εφαρμόστηκαν; Να πούμε τα μισά; Το ένα τρίτο; Αμ, δε. Τα 26 μπήκαν από το ένα αφτί και βγήκαν από το άλλο.

Τι δεν έκαναν οι πολιτικοί. Κατ’ αρχάς, για τις αφεντομουτσουνάρες τους: Δεν κατάργησαν την προθεσμία παραγραφής ποινικών διώξεων για διεφθαρμένους υπουργούς. Δεν κατάργησαν το άλλο υπέροχο, να σταματά η δίωξη πολιτικών με δικαιολογητικό ότι ίσως διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας. Δεν διασφάλισαν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών (γίνεται ένας ψευτοέλεγχος μόνο κατά τις προεκλογικές περιόδους). Υποτίθεται ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο που σέρνεται επειδή χρειάζεται μια αλλαγή στο σύνταγμα, η οποία δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2013. Αφού λοιπόν βρίσουμε εν χορώ όλο το πολιτικό σύστημα που συγκαλύπτει τη διαφθορά από νομοθετική ολιγωρία, ας πιάσουμε στο στόμα μας και αυτόν που αποκαλούμε «απλό άνθρωπο». Πόσο αντιστέκεται όταν πρέπει να κάνει την επιλογή του;

Εκτός από τη μεγάλη διαφθορά, εκείνη που ρίχνει έξω τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει και η μικροδιαφθορά, το μπαξίσι του εικοσάρικου. Μια μη κυβερνητική οργάνωση κάθεται και μετράει κάθε χρόνο πόσα δίνονται σε φακελάκια και γρηγορόσημα. Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς λοιπόν υπολογίζει τη μικροδιαφθορά των νοικοκυριών για το 2011 στα 554 εκατ. ευρώ. Συγκρίνοντας με προηγούμενα χρόνια βρίσκουν πεσμένες τις τιμές. Για το 2010 τα είχαν βγάλει 632 εκατ. Σταθερές αξίες παραμένουν τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες όπου οι απαιτήσεις έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της κρίσης. Ο γιατρός κάνει εγχείρηση ενθυλακώνοντας 100 ευρώ – πάνε οι εποχές με τα χιλιάρικα. Υπάρχει ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: ένας στους τέσσερις αρνείται να δώσει χρήματα για να εξυπηρετηθεί. Για να σταματήσουν το λάδωμα οι τέσσερις στους τέσσερις, πρέπει όχι μόνο να υπάρξουν νόμοι, αλλά και να εφαρμόζονται.

Θα μπορούσαμε να στραφούμε στην αντιεπιστημονική ερμηνεία της κακής πάστας ανθρώπων, να πούμε ότι οι Ελληνες είναι παλιοφάρα και να το κλείσουμε εκεί. Ας δούμε, όμως, τι φέρνει η επικαιρότητα από το Βέλγιο. Η πόλη των Βρυξελλών καθιερώνει πρόστιμο ως 250 ευρώ για το βρίσιμο. Εφεξής, κανείς δεν θα μπορεί να βγαίνει στον δρόμο και να ασχημονεί σε βάρος συνανθρώπων του. Ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας, Φρέντι Τίλεμανς, είπε ότι θα τιμωρείται κάθε μορφή ύβρεως «είτε είναι σεξιστική, ρατσιστική, ομοφοβική ή άλλη». Το καλύτερο είναι το αιτιολογικό: να καταπολεμηθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας για τις καθημερινές απρέπειες. Δεν αξιώνουμε κάτι τέτοιο, να τιμωρείται αυτός που κατεβάζει καντήλια όταν καθυστερούμε λιγάκι στο παρκάρισμα, όμως το όλο σκεπτικό θα έπρεπε να εμπνεύσει τη θωράκιση της χώρας μας από τους διεφθαρμένους κατοίκους της και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

Τι θέλουμε να πούμε: ο υπάλληλος στο ΚΤΕΟ που ζητεί φιλοδώρημα για να κάνει γρήγορα τον έλεγχο σαφώς δεν έχει το ίδιο μερίδιο ευθύνης με τον υπουργό φαταούλα, όμως μοιράζονται την ίδια νοοτροπία. Το ερώτημα είναι αν όσοι μετέχουν στη μικροδιαφθορά συνειδητοποιούν ότι δεν είναι καλύτεροι άνθρωποι από τους άλλους, που βρέθηκαν κοντά σε πακτωλούς και γλυκάθηκαν. Οπότε, αν θέλουμε να βρίσουμε τους πολιτικούς, θα πρέπει να επιτεθούμε και στους υπόλοιπους, εκείνους που δίνουν χαρτζιλίκι στον εφοριακό, αλλά και στον ίδιο τον εφοριακό, και πάει λέγοντας. Οταν συνειδητοποιήσουμε τη διείσδυση της ανηθικότητας στην ελληνική κοινωνία, θα ευχηθούμε έναν νόμο βελγικό, γιατί οι προσβολές ένθεν και ένθεν δεν θα έχουν τελειωμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk