Χανς-Πέτερ Κάιτελ: «Να εξυγιάνουμε την Ελλάδα σαν μια θυγατρική»

Οτι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να πέσει αλλά αντίθετα, να εξυγιανθεί όπως θα έκανε ο ίδιος «ως επιχειρηματίας με μία θυγατρική» , τονίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων κ. Χανς-Πέτερ Κάιτελ

Οτι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να πέσει αλλά αντίθετα, να εξυγιανθεί όπως θα έκανε ο ίδιος «ως επιχειρηματίας με μία θυγατρική» , τονίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων κ. Χανς-Πέτερ Κάιτελ.

To απόσπασμα της συνέντευξης που αναφέρεται στην Ελλάδα:

Ερ.: «Βλέπετε να υπάρχει λύση για την Ελλάδα;»
Απ.: «Όλες οι συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας δεν οδηγούν πουθενά. Εγώ ως επιχειρηματίας δεν θα άφηνα τη θυγατρική εταιρεία μου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση να πέσει, αλλά θα την εξυγίαινα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της ευρωζώνης, θωρακισμένη με την αναγκαία και επιτρεπτή οικονομική βοήθεια, αλλά και με προσωπικό από υπαλλήλους της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε μεν να εκχωρήσει κυριαρχία, αλλά θα έπρεπε να δώσει στους βοηθούς από την ΕΕ την ευκαιρία της επί τόπου συνδιαμόρφωσης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αλλά και για ενέχυρα πρέπει να γίνουν σκέψεις. Βασικά, θα πρέπει να θέσουμε την Ελλάδα σε μια συσκευή οξυγόνωσης, για να μπορέσει η χώρα να εξυγιανθεί μακροπρόθεσμα. Προς τούτο οι Έλληνες χρειάζονται καιρό – όχι μόνο μήνες, αλλά χρόνια».

Ερ.: «Από πού θα προέλθουν οι βοηθοί, από τη Γερμανία για παράδειγμα;»
Απ.: «Το σημαντικό είναι να πρόκειται οπωσδήποτε για ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου».

Ερ.: «Θα συνιστούσατε αυτή τη στιγμή σε μια γερμανική επιχείρηση να επενδύσει στην Ελλάδα;»
Απ.: «Ποιος να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα; Η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ελλάδας πρέπει να κατορθώσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για επενδύσεις. Δεν μπορώ σήμερα να επενδύσω σε μία χώρα, για την οποία δεν ξέρω τι νόμισμα θα έχει αύριο. Αντιστρόφως, σ’ αυτήν την κατάσταση το κράτος δύσκολα μπορεί να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις. Η οικονομία χρειάζεται επιτέλους σαφήνεια για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα».

Ερ.: «Οι ελίτ όμως δεν είναι εκείνες που βγάζουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα;»
Απ.: «Ναι, κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν θα πάνε επενδυτές στη χώρα, αν οι ντόπιοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk