Ζητούμενο: η απόδοση του συνόλου

Η ΛΑΜΨΗ των μεταλλίων είναι επόμενο να φωτίζει, με το κριτήριο της λαϊκής ευαισθησίας και υπερηφάνειας, το σύνολο μιας πολύμορφης αποστολής – μείγμα της ατομικής και ομαδικής ιδιότητας των αθλητών και αθλητριών, στη μέγιστη των διοργανώσεων όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ετσι, για την Ελλάδα επικράτησαν οι χαμένες ευκαιρίες για περισσότερα μετάλλια.

Ζητούμενο: η απόδοση του συνόλου | tovima.gr
Η ΛΑΜΨΗ των μεταλλίων είναι επόμενο να φωτίζει, με το κριτήριο της λαϊκής ευαισθησίας και υπερηφάνειας, το σύνολο μιας πολύμορφης αποστολής – μείγμα της ατομικής και ομαδικής ιδιότητας των αθλητών και αθλητριών, στη μέγιστη των διοργανώσεων όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ετσι, για την Ελλάδα επικράτησαν οι χαμένες ευκαιρίες για περισσότερα μετάλλια. Αλλά για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για το ποια κατάσταση επικρατεί γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό, ως κοινωνικό φαινόμενο και δημιουργική λειτουργικότητα ασφαλώς, αξίζει τον κόπο να γίνει μια εκτίμηση συνόλου της εθνικής ολυμπιακής αποστολής στο Λονδίνο. Αν τα μετάλλια είναι μεν λίγα αλλά ο μέσος όρος της απόδοσης του συνόλου της εκπροσώπησης ικανοποιητικός, τότε θα πρέπει να είμαστε, έστω και σχετικά, ευχαριστημένοι. Αν όμως η στάθμη ομαδικής επίδοσης είναι κάτω από το μέτριο, πόσω μάλλον χαμηλή, τότε πρόκειται περί αποτυχίας.
***
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ που ακολουθούν σε τρεις κατηγορίες απόδοσης: την ικανοποιητική και πολύ ικανοποιητική (στην πλευρά των μεταλλίων), τη μέση – ας πούμε μέτρια αγωνιστική εμφάνιση – και την τρίτη κάτω του μετρίου δίνουν εικόνα που κάθε άλλο ενθουσιάζει και που για να είμαστε μέσα στα πράγματα πρέπει να προβληματίζει όσους πραγματικά νοιάζονται για την αυθεντική και όχι την επίπλαστη και περιστασιακή, συνεπώς και παραπλανητική, οντότητα του ελληνικού αθλητισμού.
***
ΕΚΚΙΝΗΣΗ από τους αθλητές (τα ποσοστά είναι στρογγυλοποιημένα ώστε η εικόνα να είναι πιο απλή και πειστική). Οι αθλητές σε ποσοστό 20% των συμμετασχόντων ανήκουν στην κατηγορία της ικανοποιητικής απόδοσης, 18% σε μέτριο επίπεδο και 62% κάτω της βάσης. Κύριο κριτήριο η κατάταξη στον πλήρη πίνακα κάθε αγωνίσματος.
***
ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ η εικόνα διαφοροποιείται. Στην ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα το ποσοστό είναι 38%. Στη μέτρια βαθμίδα το 12% και στην κάτω από τη βάση περιοχή 50%. Η εξήγηση της υπεροχής των γυναικών πρέπει να αποδοθεί στο ότι στα αθλήματα όπου η συμμετοχή ήταν πολυμελής, η απόδοση των αθλητριών ήταν μάλλον καλύτερη. Η ανδρική πλευρά, π.χ., βαρύνεται με την αποτυχία της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ενώ στην περίπτωση της πολυμελούς ομάδας του ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής που κατάφωρα αδικήθηκε από την κριτική επιτροπή η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη.
***
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ σε τέτοιες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί, ο στίβος έχει τον πρώτο ρόλο. Και στο Λονδίνο για διάφορους λόγους τα πράγματα δεν πήγαν καλά και έτσι έγινε (κυρίως τηλεοπτική) προσφυγή σε προσπάθειες νέων όπως ο Τσάκωνας, ο Δουβαλίδης, η Υφαντίδου και βέβαια ο πολλά υποσχόμενος ακοντιστής Σπύρος Λεμπέσης, ενώ ο Κώστας Φιλιππίδης ανήκει ήδη στην «ελίτ» του παγκόσμιου στίβου. Η γνωστή τακτική επικοινωνιακών σωσιβίων σε δράση «Εικόνα συνόλου», αν όχι απογοητευτική, επιεικώς στα όρια της μετριότητας.
***
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η κωπηλασία με δεκαμελή συμμετοχή ανδρών και γυναικών επέτυχε να έχει το υψηλότερο ποσοστό ικανοποιητικών αποδόσεων. Ενα μετάλλιο, που θα μπορούσε να είναι ασημένιο, μια τέταρτη θέση και άλλες δύο τιμητικές θέσεις. Συνεπώς, η κωπηλασία αποδείχθηκε το βαρόμετρο σε εκτιμήσεις του συνόλου. Οι αρμόδιοι για τη χάραξη εθνικής αθλητικής πολιτικής έχουν ένα χρήσιμο εργαλείο βοήθειας. Θα το κάνουν; Αλλες ομάδες αθλημάτων μάλλον απέτυχαν (ιστιοπλοΐα, κολύμβηση – με εξαίρεση την ένδοξη παρουσία του Γιαννιώτη -, υδατοσφαίριση, ποδηλασία). Χαρακτηριστικό και ασφαλώς όχι ευχάριστο στοιχείο. Με εξαίρεση την κωπηλασία η όλη εικόνα διατηρήθηκε στο «εγώ» και όχι στο επιθυμητό «εμείς». Ας βάλουμε τα μετάλλια των επιθυμιών και επιπόλαιων προβλέψεων στην άκρη και ας σκύψουμε με επίγνωση ευθύνης στη στήριξη του ελληνικού αθλητισμού όχι ως πηγή εντυπωσιασμού αλλά παραγωγικής δημιουργικής διαδικασίας και δη σε καιρούς χαλεπούς. (Μια παροιμία λέει «ένας δρόμος υπάρχει, αρκεί να υπάρχει ένα θέλω».)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk