Υπάρχουν χειρότερα από την Αργεντινή;

«Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Παρασκευή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μια ιδιαίτερη ικανότητα να παρεξηγείται, αφού εξέφρασε με λάθος τρόπο την εκτίμησή του ότι υπάρχουν χειρότερα από την Αργεντινή. Υπάρχουν όμως «χειρότερα από την Αργεντινή»;

Υπάρχουν χειρότερα από την Αργεντινή; | tovima.gr
«Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Παρασκευή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μια ιδιαίτερη ικανότητα να παρεξηγείται, αφού εξέφρασε με λάθος τρόπο την εκτίμησή του ότι υπάρχουν χειρότερα από την Αργεντινή. Υπάρχουν όμως «χειρότερα από την Αργεντινή»; Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό επέστρεψε στα επίπεδα του 1978. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια το πρόγραμμα της τρόικας εξανέμισε τα οφέλη από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ που κέρδισαν οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό – την ίδια ώρα που το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ξεπεράσει το 25% στις αρχές του 2013, ποσοστό πρωτοφανές στην ελληνική μεταπολεμική ιστορία.
Παράλληλα, τα επιχειρήματα του κ. Στουρνάρα περί 440 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν στους Ελληνες από την Ευρώπη δεν είναι ακριβή. Πρόκειται για δάνεια, τα περισσότερα εκ των οποίων δόθηκαν ή πρόκειται να δοθούν για τη διάσωση (bail out) των τραπεζών, ξένων και ελληνικών. Στους πολίτες προσφέρθηκε διά μέσου του προϋπολογισμού τριών ετών κάτι περισσότερο από 60 δισ. ευρώ με έναν τρόπο που οδήγησε την εθνική οικονομία να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 80-90 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει σχεδόν ολόκληρη την αύξηση του εθνικού εισοδήματος που κέρδισε τη δεκαετία από την ένταξη στην ευρωζώνη ως σήμερα. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι οι παραπάνω θυσίες ήταν απαραίτητες γιατί η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν θα μπορούσε να γίνει «ήπια» με τη συνδρομή του ΔΝΤ και την παράλληλη σύναψη διακρατικών δανείων που θα στήριζαν την οικονομία την περίοδο της μετάβασης. Προσθέτουν ότι οι θυσίες έχουν ορατό τέλος και συνοδεύονται από την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί, υπό όρους, να επιτευχθεί, η εσωτερική υποτίμηση ωστόσο δεν πρόκειται να σταματήσει – και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να υπάρξει εσωτερική ανατίμηση -, αφού για να σταθεροποιηθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και να μη χρειαστεί να μειωθεί περαιτέρω θα πρέπει ο ελληνικός ρυθμός βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας να φτάσει τον αντίστοιχο γερμανικό. Δηλαδή, θα πρέπει να αρχίσουμε να «τρέχουμε» τόσο γρήγορα όσο οι Γερμανοί προκειμένου να παραμείνουμε… όπως είμαστε σήμερα. Και επειδή αυτό το θαύμα μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, η αδιάκοπη εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η συνέχιση της σημερινής εισοδηματικής πολιτικής, θα αποδειχθεί απαραίτητη προκειμένου να ανακτάται το χαμένο έδαφος στην ανταγωνιστικότητα. Το συμπέρασμα είναι ότι αν δεν αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο διοικείται το κοινό νόμισμα τότε οι πιέσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία μπορεί να γίνουν ισχυρότερες εκείνων που υπέστη η Αργεντινή εξαιτίας της σύνδεσης του εθνικού νομίσματός της με το δολάριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk