Το πολιτικό σόου της Θεσσαλονίκης

«Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης – αναφέρεται στην ιστοσελίδα της – με την ιστορική συνέχεια και τον ρόλο που έπαιξε εδώ και οκτώ δεκαετίες, αποτελεί αναμφισβήτητα τον εθνικό εκθεσιακό πυλώνα της χώρας. Η πολιτική που χαράζει έχει μοναδικό γνώμονα τη στήριξη και προβολή της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Το πολιτικό σόου της Θεσσαλονίκης | tovima.gr
«Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης – αναφέρεται στην ιστοσελίδα της – με την ιστορική συνέχεια και τον ρόλο που έπαιξε εδώ και οκτώ δεκαετίες, αποτελεί αναμφισβήτητα τον εθνικό εκθεσιακό πυλώνα της χώρας. Η πολιτική που χαράζει έχει μοναδικό γνώμονα τη στήριξη και προβολή της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.
»Η ΔΕΘ είναι σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη. Ο ρόλος της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι μεγάλος και αναγνωρισμένος.
»Το αμιγές εκθεσιακό σκέλος των δράσεων έχει πεδίο εφαρμογής τόσο στην εγχώριο αγορά όσο και στις αγορές εξωτερικού».
Ωραία και καλά όλα αυτά. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΘ στην προβολή της ελληνικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ούτε την προσφορά της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Ο ρόλος αυτός μπορεί και πρέπει να διευρυνθεί και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός με την ενεργότερη συμμετοχή στη διοίκηση και τη διαχείριση της τοπικής κοινωνίας και των ελλήνων επιχειρηματιών. Παράλληλα πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος του κομματικού κράτους με τον διορισμό των διοικήσεων και τη συχνή εναλλαγή τους.
Τα τελευταία όμως χρόνια η ΔΕΘ έχει καταστεί «πεδίο» αντιπαράθεσης της εκάστοτε κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και «πεδίο» συγκρούσεων πολιτικών – με συνδικαλιστικές σημαίες – διαδηλώσεων με την Αστυνομία.
Πρόκειται για ένα «πολιτικό πανηγύρι» με τεράστιο οικονομικό κόστος, το οποίο και την Εκθεση βλάπτει και στην κοινωνία ουδέν προσφέρει. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την Εκθεση και να εκφωνήσει λόγο, με τον οποίο παρουσιάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Την επομένη, συνήθως Κυριακή, ακολουθεί η συνέντευξη παρουσία δεκάδων υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Και τα βράδια γεμίζουν τα πάσης φύσεως νυκτερινά κέντρα…
Την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης με τους «κομματικούς στρατούς» για τις «καθιερωμένες» διαδηλώσεις. Συνοδεύονται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες οργανώνουν τα «μπλόκα» από την ημέρα των εγκαινίων, με σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο του Πρωθυπουργού και των υπουργών στην Εκθεση! Χιλιάδες αστυνομικοί μεταφέρονται από την Αθήνα και άλλες περιοχές για να περιφρουρήσουν τα εγκαίνια της Εκθεσης. Ακολουθούν τα συνήθη επεισόδια έξω από την Εκθεση και οι βανδαλισμοί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης…
Υπουργοί και διοικητές ΔΕΚΟ για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους ανοίγουν και ένα περίπτερο στην Εκθεση. Το επισκέπτονται παρουσία δημοσιογράφων και κάνουν την προβολή τους με δαπάνες του Δημοσίου. Ενα και μόνο περίπτερο για επικοινωνία με τους εκθέτες και τους επισκέπτες θα ήταν και χρήσιμο και αρκετό.
Από αυτό το «πολιτικό πανηγύρι» ούτε η ΔΕΘ ωφελείται ούτε και η Θεσσαλονίκη. Ούτε και γενικά η χώρα. Είναι μια μεγάλη σπατάλη και γελοιοποίηση του πολιτικού συστήματος.
Σωστά ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς αποφάσισε να παραστεί εφέτος μόνο στα εγκαίνια. Προφανώς δεν «σήκωνε» το κλίμα να ακολουθήσει το «παραδοσιακό τελετουργικό», έχοντας ως μόνα μέτρα για να εξαγγείλει τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Εκτιμώ ότι εκτός από τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες, τους ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων και όσους άλλους ωφελούνται από την πολυπληθή πολιτικο-συνδικαλιστική παρουσία, ακόμη και μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης θα στηρίξει την κατάργηση του «πολιτικού πανηγυριού».
Η ΔΕΘ πρέπει να αναδειχθεί σε ένα διεθνές φόρουμ ελλήνων και ξένων ειδικών, αλλά και πολιτικών, με βασικούς άξονες την ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk