Το Επταήμερο του Διόδωρου

Θα πάει καλά η χρονιά, πριν και από τα σχολεία άρχισαν οι διαδηλώσεις. Ετσι πρέπει στις χώρες που αγαπούν τους αγώνες περισσότερο από τη γνώση. Ενστολοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί, τηβεννοφόροι δικαστικοί και πανεπιστημιακοί πρωτοστατούν – και φυσικά συμπαρίσταται η αντιπολίτευση. Είναι αυτονόητο πως όταν κάποιοι, οποιοιδήποτε, στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση τους συμπαρίσταται, αλλιώς τι αντιπολίτευση θα ήταν;

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Θεωρίες της υπεραξίας

Η Σκάρλετ Γιόχανσον υποστηρίζει Ομπάμα και έτσι έχουμε έναν επιπλέον λόγο να την αγαπάμε

Θα πάει καλά η χρονιά, πριν και από τα σχολεία άρχισαν οι διαδηλώσεις. Ετσι πρέπει στις χώρες που αγαπούν τους αγώνες περισσότερο από τη γνώση. Ενστολοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί, τηβεννοφόροι δικαστικοί και πανεπιστημιακοί πρωτοστατούν – και φυσικά συμπαρίσταται η αντιπολίτευση. Είναι αυτονόητο πως όταν κάποιοι, οποιοιδήποτε, στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση τους συμπαρίσταται, αλλιώς τι αντιπολίτευση θα ήταν;

Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εκείνο το «αξιωματική» αντιπολίτευση τους έδωσε γαλόνια και αστέρια, από μονιμάδες ανθυπασπιστές τούς έκανε ταξίαρχους και στρατηγούς, νιώθουν πλέον κοντύτερα στις στολές. Το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» ξεχάστηκε, οι αστυνομικοί δεν είναι κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, είναι «ειδική κατηγορία εργαζομένων με κοινωνική υπεραξία» κατά τον Αλέξη Τσίπρα που έχει εντρυφήσει στο Κεφάλαιο και τα ξέρει όλα απ’ έξω και ανακατωτά τα περί υπεραξίας, εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και διαδηλωτή από πολιτικό.
  • Ο καθένας στην Ελλαδίτσα έχει και τον τρόπο του να καλοπιάνει τους αστυνομικούς, που ήσαν «ψυχή του κράτους» κατά τον Μητσοτάκη και «πραίτορες» κατά τον Πολύδωρα – αυτόν που πληρώνουμε την κόρη του για να ασκεί τα θυγατρικά της καθήκοντα. Τώρα έγιναν υπεραξία, ο Μιχαλολιάκος θα τους αποκαλέσει υπεράνθρωπους και θα κλείσει ο κύκλος.
  • Αφού η αξιωματική αντιπολίτευση συμπαρίσταται σε ό,τι κινείται, φυσικά έπρεπε να συμπαρασταθεί και στους αστυνομικούς. Μακάρι με την παρουσία της να μετριάσει και το ποσοστό αυτών που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή. Μπορεί και να κατάλαβαν επιτέλους οι Συριζαίοι και λοιποί επαγγελματίες αντιφασίστες ότι οι αστυνομικοί δεν ήσαν Χρυσαυγίτες, έγιναν. Διότι δεν έφθανε που οι αριστεροχουλιγκάνοι τούς έδερναν και προσπαθούσαν να τους κάψουν με μολότοφ όταν αυτοί προστάτευαν τη Βουλή, έβγαιναν οι επίσημοι αριστεροί και ισχυρίζονταν πως, αντιθέτως, αναιτίως οι αστυνομικοί δέρνουν ειρηνικούς διαδηλωτές και πως αυτοί που καίνε την Αθήνα είναι αστυνομικοί. Οταν σε έχουν ορθοστασία ημέρες και εβδομάδες, σου πετάνε μολότοφ και πέτρες, επιπλέον σου λένε τέτοια, γίνεσαι Χρυσή Αυγή ή δεν γίνεσαι;
  • Υπεραξία έχει και η Αργεντινή «κύριε υπουργέ, μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους» αναφώνησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ξεχνώντας πως η γραμμή έχει αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον υπέρ της άτακτης α λα Αργεντινή χρεοκοπίας της χώρας. Οταν βιάζεσαι να γίνεις πρωθυπουργός, κάνεις και λάθη.
Υπεραξία της υπεροψίας
  • Υπεραξία όμως έχουν και οι εξεγερμένοι δικαστικοί διότι μπορούν «να διαγνώσουν και δικαστικά, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, την αντισυνταγματικότητα των κοινωνιοκτόνων μνημονιακών πολιτικών», όπως τους κάλεσε να πράξουν φέρελπις κυρία της συριζαϊκής πολιτικής και της δικηγορίας. Βεβαίως, οι δικαστικοί δεν έχουν ανάγκη, προσδιορίζουν μόνοι τους την υπεραξία τους, με τις γνωστές αποφάσεις που χάρισαν στους εαυτούς τους αυξήσεις, αναδρομικά, συντάξεις και δεν έχουν ανάγκη υποδείξεων – αλλά την καλή κουβέντα του δικηγόρου δεν θα την ξεχάσουν όταν τον συναντήσουν μεθαύριο στο δικαστήριο. Για τούτο, εικάζω, και κάποια απόφαση του μισθοδικείου υπέρ των δικαστικών είχε περάσει με ψήφους 10-5, όπου οι 10 ήσαν δικαστικοί και δικηγόροι και οι 5 πανεπιστημιακοί.
Κάτι τέτοια φαινόμενα συντεχνιακής διαπλοκής δείχνουν πως θα ήταν σωστό, ημερολόγιό μου, για τα συνδικαλιστικά θέματα των δικαστικών να είναι αρμόδιοι από τα κόμματα πολιτικοί μηχανικοί, για τα θέματα των μηχανικών να ορίζονται γιατροί, για τα θέματα των γιατρών να αναλαμβάνουν υπεύθυνοι πανεπιστημιακοί και ούτω καθεξής γιατί δεν γίνεται να αφήνουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο εσωτερικό των συντεχνιών.
  • Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τους μισθούς των κληρικών. Δεν είναι μεγάλοι και οπωσδήποτε είναι πολύ μικρότεροι από τα αφορολόγητα «τυχερά» που παίρνουν. Για τους μισθούς και τα επιδόματα των πανεπιστημιακών κάτι ξέρουμε – τους μισθούς των δικαστικών και των αξιωματικών γιατί δεν τους μαθαίνουμε ώστε να αξιολογήσουμε μόνοι μας αν είναι μικροί ή μεγάλοι;
  • Υπεραξία απέκτησε και το ΠαΣοΚ της εποχής Ανδρέα Παπανδρέου: «Οφείλουμε ως Αριστερά να σκύψουμε στα προτάγματα της ριζοσπαστικής φάσης του ΠαΣοΚ… έχει φτάσει η ώρα για την Αριστερά, χωρίς τα συμπλέγματα και τις υπεραπλουστεύσεις του παρελθόντος, να αποτιμήσει τη συνεισφορά του ΠαΣοΚ του ’74 και της 3ης του Σεπτέμβρη» έφα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την 3η Σεπτεμβρίου.
Νομίζω πως απλώς το σύμπλεγμα με το οποίο η κομμουνιστογενής Αριστερά κρίνει το ΠαΣοΚ έχει αλλάξει: τότε ήταν κατωτερότητας, τώρα είναι υπεροπτικό ναπολεόντειο.

ΣΥΡΙΖΑ και Ευρώπη
  • Κοιτάω να δω τι έχω γράψει και διαπιστώνω πως τόση ώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ασχολούμαι• ανησυχώ – μήπως είμαι μονομανής αντιδραστικός, ημερολόγιό μου; Μήπως είμαι κρυφός θαυμαστής του Βενιζέλου, μήπως κατά βάθος ελπίζω να με διορίσει ο Κουβέλης;
Μακάρι να ήταν έτσι, μακάρι να είχα τόσο θετικά (για τον εαυτό μου) κίνητρα – το πρόβλημα είναι ότι ασχολούμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή φοβάμαι, φοβάμαι δύο πράγματα: να βρεθούμε έξω από την ευρωζώνη και να εδραιωθεί η Χρυσή Αυγή, ημερολόγιό μου. Και για τα δύο, τη μεγάλη διαφορά προς το καλύτερο ή το χειρότερο θα την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οταν ο Ρομπάι και ο Γιούνκερ δεν θέλουν να συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατανοούν εκεί στην Κουμουνδούρου ότι δεν είναι μόνο οι συμπατριώτες αντίπαλοί τους που τους θεωρούν «λόμπι της δραχμής» αλλά και ότι οι θεσμικοί παράγοντες της Ενωσης και της ευρωζώνης τους θεωρούν επικίνδυνους; Δεν κατανοούν ότι αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε θα βρεθούμε εκτός ευρώ;
Φοβάμαι πως το κατανοούν αλλά δεν τους ενδιαφέρει – στην πραγματικότητα το παράδειγμα της Αργεντινής και της άτακτης χρεοκοπίας που θα μας οδηγήσει εκτός ευρωζώνης δεν τρομάζει τους Συριζαίους που δηλώνουν «για μας το νόμισμα δεν είναι φετίχ», παραβλέποντας ότι η ευρωζώνη δεν είναι νόμισμα αλλά και αξίες που δεν ισοπεδώνονται από την καταγγελία περί «νεοφιλελευθερισμού» – νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, δεξιοί, αριστεροί, οικολόγοι θα έρχονται και θα παρέρχονται ως ιδεολογικά ρεύματα, θα δυναμώνουν και θα αποδυναμώνονται. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ως πολιτικός οργανισμός η Ευρώπη – και να είμαστε και εμείς εκεί μέσα. Αλλιώς θα επανέλθουμε στους πολέμους και στις συγκρούσεις του 19ου και του 20ού αιώνα.
Η συγκρουσιακή λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σύγκρουση και με την κυβέρνηση και με την Ευρώπη, μας οδηγεί στην καταστροφή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαζέψει την ακραία ρητορική και τη συγκρουσιακή πρακτική του, η πλάστιγγα θα γείρει οριστικά υπέρ της Ευρώπης, οι υπόλοιποι αρνητές της δεν μπορούν να κάνουν το Μεγάλο Κακό. Αν μείνουμε, ας έρθει να κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά το ζήτημα είναι να μείνουμε – για τούτο ασχολούμαι τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ημερολόγιό μου, αφού εκεί στη ΝΔ έγιναν πια ευρωπαϊστές.

ΣΥΡΙΖΑ και νεοναζί
Υπάρχει και το θέμα της Χρυσής Αυγής: τρεις δημοσκοπήσεις κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα, διαφωνούν ως προς το αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, και αν είναι τρίτο κόμμα το ΠαΣοΚ ή η Χρυσή Αυγή – συμφωνούν όμως και οι τρεις ότι η δύναμη των νεοναζί αυξήθηκε και μάλλον είναι το μόνο κόμμα που έχει αυτό το προνόμιο μετά τις εκλογές. Τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν μπορεί να γίνει μικροκομματικό παιχνίδι αλληλοκαταγγελιών η άνοδος των ναζιστών.
Τι εξωθεί συντηρητικούς πολίτες που ψήφιζαν ΝΔ να ενισχύουν τα Τάγματα Εφόδου του Μιχαλολιάκου; Θα ήταν λάθος να το αποδώσουμε στα αντιδραστικά, ρατσιστικά ένστικτά τους και να μη δούμε την πλευρά του φόβου απέναντι στην επιθετικότητα της Ακρας Αριστεράς. Θα ήταν σαν να εμμένουμε στην άποψη ότι η δεξιά αντίδραση απέναντι στο ΚΚΕ επί Κατοχής ήταν μόνο από οπαδούς του Χίτλερ και όχι και από συντηρητικούς που φοβήθηκαν την πρακτική του Αρη Βελουχιώτη στα βουνά και της ΟΠΛΑ στην Αθήνα.
Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα ότι η βία που έχει ασκηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια με τη μορφή δολοφονιών, εμπρησμών, καταστροφών, καταλήψεων, διαδηλώσεων είναι βία που έρχεται από την Αριστερά. Δηλαδή, τη Χρυσή Αυγή δεν την τρέφουν μόνο τα σκάνδαλα της καθεστηκυίας πολιτικής τάξης, την τρέφει και η ανομία στους δρόμους.
Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την ανομία ή όχι, είναι κρίσιμο για τη δημοκρατία μας όσο είναι κρίσιμο και για την παραμονή μας στο ευρώ, έτσι μου φαίνεται.
  • Δεν ήθελα να πολιτικολογήσω τόσο πολύ, αλλά δεν κατάφερα να το αποφύγω. Σημάδι πως το καλοκαίρι μάς εγκατέλειψε οριστικά, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
Το ποσοστό του ΠαΣοΚ έγινε μονοψήφιο και η πρώτη αντίδραση ήταν να γίνει επτάκτινο το σύμβολό του. Τρανό σημείο σοβαρότητας και θέλησης για παραγωγή πολιτικής.
Ν. Κτιστάκης, @gmail.com
***
Εφαρμόζοντας το χριστιανικό «ζητείτε και ευρήσετε, αιτείτε και δοθήσεται υμίν», ο Αρχιεπίσκοπος των Ελλήνων Ορθοδόξων κατάφερε να μην περικοπούν οι αποδοχές των κληρικών του δόγματος. Τι απομένει για τους υπολοίπους των οποίων οι μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν; Το παραφρασμένο λαϊκό: «ο κόσμος χάνεται και το ράσο χαριεντίζεται».
Γ. Κ., @otenet.gr
***
Βρήκε η καλή σου Ιζαμπώ αλφάβητο με 27 γράμματα γραμμένο σε τρεις σειρές, από εννιά σε κάθε σειρά, από δεξιά προς τα αριστερά και από κάτω προς τα πάνω; Απίστευτο! Είμαι σίγουρος ότι τώρα η παραχώρηση διετούς παράτασης από την τρόικα είναι εξασφαλισμένη.
Παύλος Αλικαρνασσού
***
O κ. Τσίπρας δήλωσε στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής: «Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Και θα δώσουμε γι’ αυτό όλες μας τις δυνάμεις, και στη Βουλή και έξω από αυτήν, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία». Οταν ο κ. Ρομπάι έρχεται εδώ ως εκπρόσωπος αυτών με τους οποίους συνυπογράψαμε το μνημόνιο, γιατί να συναντηθεί μαζί του;
Διαπορών, @outlook.com
***
«Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν» – τα κάποτε «περήφανα γηρατειά» είναι άχρηστα, βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία, στην ανάπτυξη… Κι ας χρυσοπλήρωσαν για 30-40 χρόνους τεράστια ποσά. Αγχόνες τα «μέτρα»: πετσόκομμα σύνταξης, στέρηση περίθαλψης και φαρμάκων, φόροι επί φόρων – δυστυχώς, δεν είσαι ο μόνος εκπρόθεσμος στις οφειλές σου.
Κ. Ν. Γεωργακόπουλος, Πάτρα
***
«Κομμάτι του Λαϊκού Κινήματος» οι ένστολοι κατά τον Α. Τσίπρα. Μόνο κομμάτι; Στα καθεστώτα της προτίμησής του οι ένστολοι αποτελούσαν ΤΟ «λαϊκό κίνημα».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk