Η ευαισθησία και η ευθύνη

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας

Η ευαισθησία και η ευθύνη | tovima.gr
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κάλεσε τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και του ζήτησε να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να μην εισπράττει πια την αποζημίωσή του, δηλαδή τον μισθό του, που με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 283.694 ευρώ τον χρόνο.
Οπερ και εγένετο…
«Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που τον τιμά», ειδικά εν μέσω των θυσιών που καλείται να υποστεί ο ελληνικός λαός, δήλωσε τότε ο κ. Βενιζέλος.
Και πράγματι η απόφαση του Προέδρου, πέρα από τον συμβολισμό, έκρυβε σοφία, αφού ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά ποιος είναι ο λογαριασμός της εξόδου της χώρας από την κρίση που θα επωμισθούν οι πολίτες.
Αυτή την πραγματικότητα δεν την έχουν αντιληφθεί ή δεν την ασπάζονται – επί της ουσίας – αρκετοί πολιτικοί. Πώς αλλιώς να κρίνει κανείς την πρεμούρα παλιών βουλευτών να διορίσουν παιδιά και συγγενείς στη Βουλή όπου οι 1.200 εργαζόμενοι όχι μόνο εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου αλλά εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλές αποδοχές;
Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σε λίγες ημέρες, για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, περικοπές στις συντάξεις, στα δώρα που έμειναν στους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των γιατρών του ΕΣΥ, των ενστόλων, των δικαστικών, του διπλωματικού σώματος, ακόμη και των ιερέων, που θα επιβληθούν, και μάλιστα αναδρομικά, από 1ης Ιουλίου 2012.
Ισως αυτή τη φορά, όπως εισηγούνται τεχνοκράτες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που γνωρίζουν τις πραγματικές αμοιβές βουλευτών και εργαζομένων, οι περικοπές πρέπει να ξεκινήσουν από το ίδιο το Κοινοβούλιο.
Ισως θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και όλα τα κόμματα να προχωρήσει σε περικοπές των αμοιβών των βουλευτών (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των εξόδων γραφείου, κίνησης κτλ.) προτού οι ίδιοι κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τα μέτρα λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε στους υπουργούς ότι οι αμοιβές τους θα μειωθούν κατά 30%. Τώρα είναι η στιγμή να καλέσει και τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο.
Διαφορετικά πολύ δύσκολα η κυβέρνηση συνεργασίας και οι 179 βουλευτές που τη στηρίζουν θα σταθούν μπροστά στους εκατομμύρια συνταξιούχους και χιλιάδες εργαζομένους που θα θίξουν για πολλοστή φορά με τις αποφάσεις τους.
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk