ΒΗΜΑτοδότης

Διεξοδική συζήτηση για το πώς ένας άνδρας μπορεί να μεταμφιεστεί σε… γυναίκα είχε ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας του Ισραήλ κ. Εούντ Μπάρακ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε επίσκεψη στο Ισραήλ, άκουσε τον κ. Μπάρακ να του περιγράφει τη γνωστή ιστορία, όταν, ως πεζοναύτης, μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να εξολοθρεύσει μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Διεξοδική συζήτηση για το πώς ένας άνδρας μπορεί να μεταμφιεστεί σε… γυναίκα είχε ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας του Ισραήλ κ. Εούντ Μπάρακ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε επίσκεψη στο Ισραήλ, άκουσε τον κ. Μπάρακ να του περιγράφει τη γνωστή ιστορία, όταν, ως πεζοναύτης, μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να εξολοθρεύσει μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Ο Ισραηλινός αποκάλυψε γελώντας ότι δεν αισθανόταν καθόλου καλά κατά τη διάρκεια της… σύντομης καριέρας του ως γυναίκας και ότι σίγουρα ήταν «μια πολύ άσχημη γυναίκα». Ασχημα πάντως δεν πήγαν οι επαφές του κ. Παναγιωτόπουλου με στελέχη της ισραηλινής ηγεσίας, αλλά και με τον κ. Β. Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται όπως και ο κ. Αντ. Σαμαράς κυβέρνησης συνασπισμού και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα μιας τέτοιας κυβέρνησης εξέφρασε την εκτίμηση ότι… για αρχή η ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς τα πάει καλά.
***
Η πίεση των πολιτών προς τους βουλευτές για ρουσφέτια και διευκολύνσεις μεταφέρεται στους υπουργούς, και μάλιστα είναι τόσο μεγάλη ώστε συμβαίνουν ευτράπελα. Βουλευτής Κρήτης της ΝΔ, ο οποίος συνάντησε τους κκ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και Αθ. Σκορδά, δεν αρκέστηκε να μεταδώσει στον τοπικό Τύπο ότι μίλησε μαζί τους, αλλά «διέρρευσε» τμήματα της συζήτησης με ακριβείς δηλώσεις των εν λόγω κυβερνητικών. Περιττό να πω ότι οι δηλώσεις, οι οποίες αφορούσαν ένα ζήτημα για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ουδέποτε έγιναν και παραλίγο να σημειωθεί θερμό επεισόδιο μεταξύ των τριών, το οποίο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή έπειτα από επέμβαση της Καγκελαρίας και του Λευκού Οίκου…
***
Βαρυσήμαντη δήλωση του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη «εκτοξεύθηκε» χθες προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε τη διεθνή κοινή γνώμη ότι τοποθετεί «πρώτα το Εθνος και μετά το κόμμα» και ότι η εντολή που εδόθη στον ίδιο και στους υπόλοιπους κομματικούς από την Πολιτική Επιτροπή είναι «να τα αλλάξουμε όλα». Συμφωνώ απολύτως και θεωρώ απαράδεκτους τους άσπονδους κομματικούς φίλους του Γραμματέα που σχολίαζαν στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι προτού τα αλλάξει όλα καλό θα ήταν να σοβαρευτεί. Καλό θα ήταν επίσης να αλλάξει τη φωτογραφία του Γραμματέα στην ιστοσελίδα της ΝΔ, η οποία εξακολουθεί να απεικονίζει τον προηγούμενο γραμματέα κ. Αν. Λυκουρέντζο.
***
«Δεν υπάρχει Κοινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αμυνας» είπε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας με θέμα την Κοινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αμυνας. Η επισήμανση του Νικήτα δεν θορύβησε τους περισσότερους βουλευτές, αφού ούτως ή άλλως δεν είχαν ιδέα για το θέμα. Εν συνεχεία ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον Ντε Γκωλ, υποδεικνύοντας, με το ύφος της φωνής του, ελαφρά ενόχληση απέναντι στο γεγονός ότι ο γάλλος ηγέτης ήταν αντικομμουνιστής.
«Και τι πειράζει να είναι κανείς αντικομμουνιστής;» πετάχτηκε ο κ. Κ. Τασούλας. «Βέβαια στην Ελλάδα κοντεύει να γίνει ποινικό αδίκημα». Με την ευκαιρία οφείλω να συγχαρώ τον Νικήτα για την ανωτερότητά του, αφού δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει την ικανοποίησή του που ο Πρωθυπουργός δεν του επέτρεψε να γίνει Γραμματέας της ΝΔ και υποστηρίζει θερμά στις συζητήσεις του την κυβέρνηση και το έργο της…
***
Ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Μπομπ Τράα διαμένει στη Φιλοθέη ακριβώς απέναντι από το διαμέρισμα του κ. Διονύση Σαββόπουλου. Το γεγονός ενθουσίασε τόσο τον συνθέτη ώστε προχώρησε στην ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στο μπαλκόνι του προκειμένου να υπενθυμίζει κάθε πρωί στον Ολλανδό σε ποια χώρα βρίσκεται. Προφανώς αυτή είναι η αιτία που ο κ. Τράα συχνά φθάνει κακόκεφος στο «αρχηγείο» του στην οδό Αμερικής…
***
Εγραφα την περασμένη Κυριακή για τον ζήλο με τον οποίο το ΠαΣοΚ αντικαθιστά εσχάτως τους διοικητές που το ίδιο διόρισε. Μετά τον κ. Γρ. Ζηλιασκόπουλο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, φαίνεται ότι μεθοδεύεται τώρα η αντικατάσταση του κ. Ι. Μίχα από τον ΕΦΕΤ. Σημειώνω επίσης ότι αντικαταστάθηκε και ο κ. Ι. Διώτης στον ΣΔΟΕ. Το εντυπωσιακό είναι ότι στους προαναφερόμενους οργανισμούς τους τελευταίους μήνες παράγεται εντυπωσιακό έργο, αλλά, όπως είναι γνωστό, η παραγωγή έργου παραμένει ασθενές κριτήριο, αφού το πρωτεύον για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους είναι πάντοτε η κομματική επιρροή και η τοποθέτηση σε θέσεις-κλειδιά των «ημετέρων» των εκάστοτε αρχηγών και υπουργών.
***
Με τον τρύγο ασχολήθηκε ο κ. Κ. Λαλιώτης την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, προτού εμφανιστεί στην εκδήλωση του ΠαΣοΚ για την 3η Σεπτέμβρη της περασμένης Δευτέρας. Το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ έχει προστεθεί σε όσους έχουν ανακαλύψει τον μυστικισμό που χαρακτηρίζει την καλλιέργεια σταφυλιών και ιδιαίτερα τη διαδικασία μετατροπής των καρπών σε κρασί. Ο κ. Λαλιώτης διαθέτει αμπέλια στα Δολιανά και η είδηση είναι ότι, αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα εμφιαλώσει το δικό του κρασί σε περιορισμένο αριθμό από φιάλες – όπως κάνει τα τελευταία χρόνια ο κ. Κ. Σημίτης με σταφύλια από το κτήμα του στο Κορακοχώρι, αλλά και ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης από το κτήμα στον Μυστρά. Το βέβαιο είναι ότι το όνομα του κρασιού του κ. Λαλιώτη – λευκού, ιδιαίτερης ποικιλίας – δεν θα έχει σχέση με τα συνθήματα της 3ης Σεπτέμβρη αλλά θα εμπνέεται από μια γυναίκα…
***
Ως σαφές μήνυμα ίδρυσης νέου πολιτικού κόμματος ερμηνεύονται από την Ιπποκράτους οι «ηχηρές απουσίες» της 3ης Σεπτέμβρη. Αλλά ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν θα διευκολύνει τους κκ. Α. Λοβέρδο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη με τη λήψη διοικητικών μέτρων εναντίον τους. Ο κ. Λοβέρδος διαψεύδει ασφαλώς ότι «ιδρύει κόμμα» αλλά δεν διαψεύδει ότι «συζητεί με όλους». Ο χρόνος της πρωτοβουλίας παραμένει ζητούμενο, τίποτε όμως δεν θα γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Στο ΠαΣοΚ πάντως λένε ότι η γκρίνια δεν οφείλεται σε κάποια ιδεολογική διαφορά αλλά απλώς και μόνο στο γεγονός ότι το ΠαΣοΚ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.
***
Διαψεύδει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου τις φήμες ότι η κυρία Βάσω Παπανδρέου απέτρεψε τον κ. Ζακ Ντελόρ να επιτρέψει στην Αννα να ιδρύσει στην Αθήνα παράρτημα του think tank «Notre Europe» που ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν διατηρεί στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από το Παρίσι» λέγεται ότι εξήγησε η Αννα σε συνομιλητή της. Μα είναι δυνατόν να υπάρχει; Ως γνωστόν, η Βάσω και η Αννα είναι στενές και αγαπημένες φίλες. Πιστεύω πάντως ότι το αθηναϊκό παράρτημα του Notre Europe της Αννας θα γράψει ιστορία, αφού είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης των τεχνοκρατών που θα αγωνιστούν για την… επιστροφή στο ευρώ.
***
Το πρωί ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ ΠαΣοΚ ο κ. Κ. Βεργόπουλος. Ο γνωστός αντικαπιταλιστής καθηγητής εθεάθη το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης να πίνει καφέ στην «Μπρασερί» της οδού Βαλαωρίτου με τον κ. Ι. Δραγασάκη και το ίδιο βράδυ να δειπνεί στο «Πάρκο Ελευθερίας» με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συνδέεται φιλικά με τον συγγραφέα της «Αρπαγής του Πλούτου». Ο δε κ. Δραγασάκης, όπως με πληροφορεί πράκτοράς μου που είχε στήσει αφτί, προσπαθούσε να επιλύσει με τη βοήθεια του κ. Βεργόπουλου το πρόβλημα του δημοσίου χρέους. Είμαι βέβαιος ότι σημειώθηκε αισθητή πρόοδος.
***
Ελαβα επιστολή από τον κ. Ευριβιάδη Ελευθεριάδη (το «ρι» με ιώτα) της «Δυναμικής Ελλάδας» με την οποία διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι δεν ήταν εκείνος ο οποίος συνέλαβε ή οργάνωσε την προ δεκαετίας «επιστράτευση» επαγγελματιών strippers για την ανόρθωση του ηθικού σε πάρτι της ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Πράγματι, το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι η διαχρονική αυτή επιτυχία δεν οφείλεται στον εικοσάρη τότε κ. Ελευθεριάδη αλλά σε άλλα μέλη της ομάδας της ΠΑΣΠ στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε. Συμβαίνει αυτό συχνά με τα μεγάλα επιτεύγματα. Μπορεί να τυλίξουν στη δόξα πρόσωπα που δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στην πραγματοποίησή τους αλλά απλώς βρίσκονταν εκεί κατά τη διάρκεια του ραντεβού με την Ιστορία…
***
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της παραμονής ή όχι του κ. Γ. Λούκου στη θέση του επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών. Η υπόθεση ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, αλλά στην πράξη ο χειρισμός της περιπλέκεται εξαιτίας της αποφασιστικότητας των κομματικών της Νέας Δημοκρατίας να προσφέρουν έργο στον τόπο αναλαμβάνοντας τον έλεγχο οργανισμών του Δημοσίου. Μου λένε ότι ο πολιτευτής της ΝΔ, μαέστρος και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος κ. Λουκάς Καρυτινός αποτελεί επιλογή τού εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μπούρα. Το γεγονός εκπλήσσει ευχάριστα διότι ελάχιστοι γνώριζαν ότι ο αυστηρός κ. Μπούρας διαθέτει ευαίσθητη πλευρά και χαρακτηρίζεται από καλλιτεχνικές ανησυχίες. Μαθαίνω ακόμα ότι δίπλα στον κ. Καρυτινό επιθυμεί να υπηρετήσει το Φεστιβάλ ο επίσης αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ και κατά δήλωσή του διδάκτωρ Αισθητικής, συγγραφέας, ζωγράφος και performer (!) κ. Δημοσθένης Δαβέττας. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και σίγουρα δυσκολότερο από την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,9 δισ. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα αποφασίσει και, παρά τα όσα λέγονται, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι τελικώς θα πράξει. Η καλλιτεχνική υπεροχή όμως του «αισθητικού performer» κ. Δαβέττα έναντι του κ. Λούκου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αφού ο κ. Δαβέττας μπορεί παράλληλα με την ευθύνη της διευθύνσεως του φεστιβάλ να πρωταγωνιστήσει και στις παραστάσεις του επιτυγχάνοντας σημαντικές εξοικονομήσεις για τον εθνικό προϋπολογισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk