Το σχέδιο της ΕΚΤ αλλάζει το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Το «σχέδιο Ντράγκι» ενισχύει και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις εγχώριες μετοχές να έχουν περιθώρια σημαντικών κερδών, αν υποχωρήσει το αποκαλούμενο και «ρίσκο χώρας» και προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για την ελληνική αγορά παραμένει εξάλλου αυξημένο, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη «δυσπιστία» που υπάρχουν, κάτι που διαφάνηκε και στη διήμερη παρουσία των προοπτικών ισχυρών εταιρειών του ΧΑ στο Λονδίνο.

Το «σχέδιο Ντράγκι» ενισχύει και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις εγχώριες μετοχές να έχουν περιθώρια σημαντικών κερδών, αν υποχωρήσει το αποκαλούμενο και «ρίσκο χώρας» και προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για την ελληνική αγορά παραμένει εξάλλου αυξημένο, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη «δυσπιστία» που υπάρχουν, κάτι που διαφάνηκε και στη διήμερη παρουσία των προοπτικών ισχυρών εταιρειών του ΧΑ στο Λονδίνο.
Πραγματοποιήθηκαν περίπου 400 συναντήσεις, μεταξύ των 100 fund managers, προερχόμενων κυρίως από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία, με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,7 τρισ. ευρώ, με τις διοικήσεις 25 εισηγμένων εταιρειών. Πρόκειται για τις Εθνική, Eurobank EFG, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, MIG, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μότορ Οϊλ, Ιντραλότ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Γρ. Σαράντης, Eurobank, Properties, Follie Follie, Fourlis, Frigoglass, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Σιδενόρ, ΜΕΤΚΑ και ΕΧΑΕ. Τα μεγάλα «επενδυτικά σπίτια», όπως π.χ. η Fidelity, η Lazard Asset Management, η AIG Αsset Μanagement (Εurope), η Centaurus Capital, η Marathon Asset Management και η Fortelus Capital Management, εμφανίστηκαν πάντως πλήρως ενημερωμένα για τη χώρα και τις προοπτικές των εταιρειών, αναζητώντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες ώστε να διαμορφώσουν μιαν άποψη για το πού πηγαίνουν τα πράγματα. Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών επενδυτών, αλλά τη «μερίδα του λέοντος» σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις είχαν εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ και η Folli Follie, ενώ σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα στρέφονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστο και πολιτικά αποδεκτό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ίσως θέτοντας νέους ρεαλιστικούς στόχους, οι οποίοι θα ανοίξουν τις πόρτες σε επενδύσεις, που έχουν περικοπεί τα τελευταία πέντε χρόνια, διασπώντας αποφασιστικά τον φαύλο κύκλο λιτότητας/ύφεσης, εκτίμησε η Alpha Finance.
Με την αβεβαιότητα όσον αφορά την ελληνική οικονομία να παραμένει στο ζενίθ, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς για την πορεία του ΧΑ, η οποία θα μπορούσε να μεταβληθεί όταν η ευρωζώνη βρει μια μόνιμη λύση στο «ελληνικό πρόβλημα». Σε αυτό το περιβάλλον η χρηματιστηριακή προτείνει μετοχές που θα μπορούσαν να ανακάμψουν σε περίπτωση υποχώρησης του «ρίσκου χώρας». Οι τοπ επιλογές της λοιπόν αφορούν τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΛΠ, την ΕΥΔΑΠ, τη Motor Oil και τη Μυτιληναίος.
Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή διατηρεί ως τοπ επιλογή τη μετοχή της Folli Follie Group, ενώ η λίστα υπεραπόδοσης περιλαμβάνει τους τίτλους ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Frigoglass, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Αεροπορία Αιγαίου.
Η Eurobank Χρηματιστηριακή, πάλι, «βλέπει» μια νέα ευκαιρία στις ελληνικές μετοχές. Οπως αναφέρει σχετικά, «παραμένοντας στο περιθώριο για πάνω από τρία χρόνια, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και παρ’ όλο που δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα, θεωρούμε πλέον ότι θα απέδιδε να είναι κανείς αντίθετος σε σχέση με την τρέχουσα αρνητική τάση εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις το επόμενο δίμηνο, καθώς, με την απάθεια που έχει δημιουργηθεί, ακόμη και ένα περιορισμένο θετικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στην αγορά». Με βάση τα παραπάνω εκτιμά ότι μεμονωμένες περιπτώσεις εταιρειών (και όχι συγκεκριμένοι κλάδοι ή η αγορά στο σύνολό της) παρουσιάζουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Το χαρτοφυλάκιο κύριων επενδυτικών επιλογών της περιλαμβάνει τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie Group, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Εν τω μεταξύ τον δικό τους ρόλο στην πορεία του ΧΑ θα διαδραματίσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εγκρίθηκε εξάλλου από το Υπουργικό Συμβούλιο καταργείται η ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου στις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΟΛΠ, ΟΛΘ και άλλα περιφερειακά λιμάνια.

«Το ρίσκο έχει αποτιμηθεί πλήρως»
«H τιμή των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει φθάσει σε ένα επίπεδο που το ρίσκο μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου από το ευρώ έχει αποτιμηθεί πλήρως» ανέφερε η Morgan Stanley, η οποία εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την Ελλάδα.
Η σχέση ανταμοιβής/ρίσκου θεωρείται πιο ισορροπημένη στα τρέχοντα επίπεδα, και αναζητούνται καταλύτες για να υπάρξει μια περαιτέρω βιώσιμη ανοδική πορεία. Προτείνονται ανοδικές (long) θέσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχυθούν μόνο μετά από μια πιθανή θετική έκβαση της αξιολόγησης της τρόικας.
Εκτιμά δε, ότι οι επίσημοι πιστωτές της χώρας μας θα ασκήσουν σημαντική πίεση αν και στον βαθμό που θα έχει επιτευχθεί αξιοπρεπής πρόοδος στο ελληνικό πρόβλημα, αναμένει χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά δάνεια, μεγαλύτερη διάρκεια και ίσως κάποιες αλλαγές για τη δημοσιονομική πορεία, ενώ δεν αποκλείει μια μορφή «κουρέματος» των δανείων του επίσημου τομέα εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί με προαπαιτούμενα. Ωστόσο, οτιδήποτε πέρα από αυτό, συμπεριλαμβανομένου και περισσότερου χρόνου (και επομένως χρημάτων), αναμένεται να τύχει σθεναρής αντίστασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk