Νέες πιέσεις για τα εργασιακά

Σε νέο κύκλο πιέσεων για επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας εισέρχεται η χώρα, παρά την «αναιμική διάψευση» του υπουργείου Εργασίας περί του αντιθέτου. Ηδη το θέμα αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ενώ στις επαφές των επικεφαλής της τρόικας – αυτή την εβδομάδα – με στελέχη της κυβέρνησης θα προσδιοριστεί το εύρος και ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων που αξιώνουν οι δανειστές για τον εργασιακό τομέα:

Σε νέο κύκλο πιέσεων για επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας εισέρχεται η χώρα, παρά την «αναιμική διάψευση» του υπουργείου Εργασίας περί του αντιθέτου.
Ηδη το θέμα αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ενώ στις επαφές των επικεφαλής της τρόικας – αυτή την εβδομάδα – με στελέχη της κυβέρνησης θα προσδιοριστεί το εύρος και ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων που αξιώνουν οι δανειστές για τον εργασιακό τομέα:
Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζομένου από την επιχείρηση. Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμός της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Τα μέτρα αυτά περιγράφονται στο e-mail που απέστειλε η τρόικα στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, σημειώνοντας την ανάγκη νέων προσαρμογών του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Από το ύφος της επιστολής φαίνεται ότι η τρόικα θα επανέλθει στα συγκεκριμένα μέτρα παρά την πρώτη συγκρατημένη διάψευση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας με «άτυπο ενημερωτικό σημείωμα» επιβεβαίωσε ότι έχουν τεθεί αιτήματα για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις από την τρόικα, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί αναγκαία οποιαδήποτε συζήτηση – επ’ αυτών – σε αυτή τη χρονική στιγμή.
«Δεν θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο προσθέτει ότι το υπουργείο θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών με την τρόικα και θα αξιολογήσει τις προτάσεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Πάντως προκαλεί ερωτηματικά η διαρροή ότι οι Βρυξέλλες δεν γνωρίζουν τίποτε γι’ αυτό το e-mail.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους και αναμένεται να εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται επίσης ότι αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας από το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με νομοθετική ρύθμιση και όχι μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.
Το θέμα αυτό έχει τεθεί στον διάλογο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς – που είναι σε εξέλιξη -, ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου προκαλεί σωρεία αντιδράσεων.
Πέραν τούτου οι πιέσεις των δανειστών αφορούν μειώσεις στις αποζημιώσεις των εργαζομένων που απολύονται ή συνταξιοδοτούνται, ενώ επαναφέρει το ζήτημα της μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο εργασίας, ακόμη και κατάργηση του πενθημέρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk