Καλπάζει η ανεργία, μειώνονται τα εισοδήματα

Την ώρα που η τρόικα αυξάνει τις πιέσεις της για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η Στατιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ καταγράφουν εφιαλτικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας γύρω από την ανεργία, αλλά και τις μειώσεις των εργατικών εισοδημάτων. Τον Ιούνιο η επίσημη καταγραφή της ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ άγγιξε το 24,4%, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.216.410 άτομα.

Την ώρα που η τρόικα αυξάνει τις πιέσεις της για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η Στατιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ καταγράφουν εφιαλτικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας γύρω από την ανεργία, αλλά και τις μειώσεις των εργατικών εισοδημάτων.
Τον Ιούνιο η επίσημη καταγραφή της ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ άγγιξε το 24,4%, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.216.410 άτομα.
Παρά τα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδα της ανεργίας, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση όλων των δεικτών.
Τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που παρουσίασε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης, είναι ενδεικτικά.
Μειωμένο εισόδημα κατά 50% (σε σχέση με το 2008) για μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσημη ανεργία στο 28% και πραγματική στο 34% και αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών στα επίπεδα του 1978 – 1979.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης του ΙΝΕ, η στατιστική ανεργία εντός του 2013 αναμένεται να φτάσει το 28% – 29% (δηλαδή οι άνεργοι θα ξεπεράσουν 1.400.000 άτομα), ενώ η πραγματική ανεργία θα αγγίξει το 34%.
Κατά το Ινστιτούτο η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το 2016, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας θα διατηρηθούν μέχρι το 2020. Στην έκθεση σημειώνονται τα εξης:
Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1978 – 1978. Οι μέσες αποδοχές των ελλήνων εργαζομένων πέρσι ήταν 25.470 ευρώ και αναμένεται και νέα υποχώρηση εντός του 2013. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υποχωρήσουν στα 15.000 – 17.000 ευρώ, δηλαδή θα φθάσουν στα επίπεδα της Εσθονίας και της Κροατίας.
Δραματική είναι η οικονομική κατάσταση και των ασφαλιστικών ταμείων. Η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας έχουν επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων, τα οποία είναι μειωμένα κατά 9,5 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα τα Ταμεία χάνουν περίπου 8 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης της μαύρης εργασίας και της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk