Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του super Mario

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Mario Draghi, η ΕΚΤ θα προβεί σε αποστειρωμένες (sterilised) αγορές ομολόγων

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του super Mario | tovima.gr

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Mario Draghi, η ΕΚΤ θα προβεί σε αποστειρωμένες (sterilised) αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Στην απλούστερη των περιπτώσεων, την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ θα αγοράζει Ιταλικά και Ισπανικά (για παράδειγμα) ομόλογα, θα προβαίνει σε πώληση Γερμανικών (για παράδειγμα) ομολόγων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συνολική ρευστότητα στην οικονομία (βλέπε ποσότητα χρήματος) θα παραμένει σταθερή χωρίς να αυξάνει το ρίσκο πληθωριστικών πιέσεων.

Αντί λοιπόν η ΕΚΤ να ενισχύσει την ρευστότητα, ακολουθώντας ευρεία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), κάτι το οποίο με τη σειρά του θα έθετε σε τροχιά ανάπτυξης την πολύπαθη οικονομία της Ευρωζώνης, επιμένει να «δραματοποιεί» το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Κατά πόσο όμως υφίσταται το πρόβλημα του πληθωρισμού; Σύμφωνα με το επίσημο website της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν αναμένεται να ξεπεράσει, το 2013, το 1,8% την ίδια στιγμή κατά την οποία, η πιθανότητα αρνητικής ανάπτυξης πλησιάζει το εξαιρετικά ανησυχητικό 70%. Συνεπώς, η ΕΚΤ, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη το επίσημο website, δίνει προτεραιότητα στο «φάντασμα» του πληθωρισμού σε βάρος της «διπλής ύφεσης» και της συνεπακόλουθης αύξησης της ανεργίας.

Και κάτι τελευταίο. Η αποστειρωμένη πολιτική, ενδεχομένως με την πώληση Γερμανικών ομολόγων (ή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Βορρά), αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα για την ΕΚΤ καθώς τα Γερμανικά ομόλογα έχουν παρουσιάσει, το τελευταίο έτος, μεγάλη αύξηση τιμών. Συνεπώς, η αποστειρωμένη παρέμβαση θα γίνει με το αζημίωτο για την ΕΚΤ.

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk