Γ. Μανιάτης: «Λέμε όχι στις μειώσεις των επιδομάτων των ΑΜΕΑ , των συντάξεων του ΟΓΑ και των δώρων των χαμηλοσυνταξιούχων»

Την Παρασκευή 7/9/2012 ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης μίλησε στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου «Το πολιτικό στίγμα της ημέρας» (καθημερινά 10:00-11:00) για τις τρεις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ που αφορούν τα νέα μέτρα.

Για τις αντιδράσεις Βενιζέλου ότι δεν ενημερώνεται από τον πρωθυπουργό

Τα πράγματα είναι πολύ σαφή, ξεκάθαρα και θεσμικά διαφανή. Ο Βενιζέλος εκπροσωπεί μια κοινοβουλευτική ομάδα 33 βουλευτών που στηρίζει ως εταίρος την τρικομματική Κυβέρνηση που έχει πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ασφαλώς κι ο κ. Σαμαράς ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν από κοινού και με τον ίδιο βαθμό ενημερότητας τους βουλευτές τους και ότι οι βουλευτές στο τέλος αποφασίζουν και ψηφίζουν για τα μέτρα τα οποία εισηγείται η Κυβέρνηση.

Για τη «γκρίνια» Βενιζέλου

Με αυτή τη λογική δεν πρόκειται περί γκρίνιας, πρόκειται περί μιας προσπάθειας να αποκτήσει πια επιτέλους αυτή η χώρα μετά από 60 χρόνια, κουλτούρα πολυκομματικής Κυβέρνησης. Κι όταν λέμε κουλτούρα πολυκομματικής Κυβέρνησης εννοούμε ότι δεν μπορεί ένα κόμμα το οποίο στηρίζει την Κυβέρνηση να μαθαίνει για παράδειγμα νομοθετικές πρωτοβουλίες από τις εφημερίδες ή να σας δώσω ένα πολύ πιο απτό παράδειγμα, την Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την Τρόικα. Είναι δυνατόν να μην έχει προηγουμένως συζητήσει με τον Πρωθυπουργό της χώρας γι’ αυτό το θέμα; Είναι σαφές ότι εμείς θεωρούμε πως τα μέτρα μείωσης ή εξαφάνισης των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία, των ΑΜΕΑ, είναι ζητήματα τα οποία δεν τίθενται καν στο τραπέζι της συζήτησης. Δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε. Άρα θέλει μια μεγάλη προσοχή η συνεννόηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων για το ποιο θα είναι το πακέτο που τελικά θα προταθεί στο τέλος.{{{ moto }}}

Για τις συντάξεις των αγροτών

Όχι απλώς το επαναλαμβάνω. Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Αυτό που έλειπε από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι τα 30€ της σύνταξης του αγρότη. Δεν το συζητούμε. Το ζήτημα των χαμηλόμισθων χαμηλοσυνταξιούχων και των φόρων είναι ένα ζήτημα που εμείς το ονομάζουμε όχι οριζόντιες περικοπές, όχι ποσοστιαία η ίδια περικοπή σε όλους. Πολύ λιγότερες περικοπές στους οικονομικά ασθενέστερους, πολύ πιο αυξημένες περικοπές στους οικονομικά ισχυρότερους. Να διατηρηθεί το δώρο στους συνταξιούχους αρκεί να είναι χαμηλές οι συντάξεις. Και αντίστοιχα θα υπάρξει μια βαθμιαία περικοπή ανάλογα με το ύψος.

Για τις έρευνες Υδρογονάνθρακα

Θα έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς της έρευνας το Ιόνιο και Νότιο της Κρήτης και μέσα στην επόμενη χρονιά θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό. Μέσα σ’ αυτή τη χρονιά που ακόμη δεν έχουμε κάνει τίποτα εισπράξαμε το πρώτο περίπου εκατομμύριο ευρώ από την πώληση στοιχείων σε ξένες εταιρείες που ήρθαν στους διαγωνισμούς που έχουμε ανοίξει για τα 3 οικόπεδα στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα. Δηλαδή, αν θέλετε συμβολικά, για πρώτη φορά η Ελλάδα εισέπραξε γύρω στις 800.000,00 €. Του χρόνου θα εισπραχθούν πάλι λίγα χρήματα της τάξης του ενός, δύο, τριών, τεσσάρων εκατομμυρίων € αλλά ήδη έχει αρχίσει μια ροή δημοσίων εσόδων από το ζήτημα των ερευνών Υδρογονανθράκων.

Για το ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών

Εμείς καταθέσαμε μια πρόταση νόμου και την απεδέχθη ο αρμόδιος Υπουργός, την απεδέχθη η Κυβέρνηση αλλά σε λίγο διάστημα θα είναι νόμος του κράτους ώστε τα έσοδα από την αξιοποίηση Υδρογονανθράκων τα οποία εμείς εκτιμούμε πως τα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα είναι γύρω στα 150 δις €, αυτά να μην τα ακουμπήσει κανένας Υπουργός Οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα. Να πάνε και να κλειδώσουν σε έναν κουμπαρά, ένα ταμείο, έναν ειδικό λογαριασμό που θα είναι αποκλειστικά και μόνο για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, την τήρηση δηλαδή αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων συνταξιούχων.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk